FASMR, despre criza vaccinurilor
Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) consideră vaccinurile ca fiind cel mai important instrument de combatere și prevenție a bolilor care, de-a lungul timpului, au lăsat în urma un număr dramatic de victime. În ultimul secol, toate statele europene au dezvoltat programe extensive de vaccinare, ce au avut ca rezultat controlul și reducerea impresionantă a frecvenței unor boli precum hepatita B, poliomielita, tuberculoza, rubeola, rujeola etc. FASMR, reprezentând peste 24 000 de studenți mediciniști, își exprimă îngrijorarea cu privire la reemergența, pe teritoriul României, a unor boli menționate anterior și la amploarea mișcării anti-vaccin.
Din punct de vedere statistic, aproximativ 3 milioane de vieți sunt salvate anual datorită programelor de vaccinare. Media vaccinării în statele membre UE este aproximativ 95%. În România, au existat ani în care rata vaccinării a scăzut sub 80%, acest prag fiind considerat de specialiști ca fiind critic pentru declanșarea unei epidemii. Câteva efecte alarmante ale acestor factori pot fi observate în statistici ce dovedesc numărul crescut de persoane afectate: peste 8500 de cazuri de rujeola, România reprezentând cel mai mare focar din regiune. Europa se confruntă cu o criză generată de dezinformare, fapt ce a dus la schimbarea de mentalitate în țări, precum Germania, Franța și Italia, care au introdus recent obligativitatea pentru vaccinurile considerate ca fiind esențiale pentru eradicarea bolilor în cauză.
Atât diseminarea de informații eronate, cât și lipsa constantă a stocului necesar de vaccinuri obligatorii, au dus România în plină epidemie de rujeolă, soldată deja cu peste 30 de decese și au dat startul unei dezbateri încinse privind cadrul legal. Aceasta situație duce la necesitatea ca toți actorii din sistemul sanitar și educational să își unească forțele, nu numai pentru a informa cu privire la importanța imunizării conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătăii, dar și pentru a crește gradul de conștientizare asupra pericolului reprezentat de campaniile de dezinformare anti-vaccinare. Reglementarea cadrului legal aduce în dezbatere problema vaccinării obligatorii, care, în contextul național și internațional îngrijorător, reprezintă o necesitate.
Scopul activității de vaccinare a populației este asigurarea dreptului la sănătate, atât individuală, cât și colectivă. FASMR își exprimă îngrijorarea cu privire la efectele negative ale refuzului vaccinării asupra colectivității. Sănătatea persoanelor imuno-deficiente și a celor ce prezintă contraindicații la anumite vaccinuri este dependentă de alegerile celorlalți membri ai societății. Refuzul fără motiv întemeiat al vaccinării pune în pericol viața persoanelor ce nu au posibilitatea de a se imuniza corespunzător. Astfel, activitatea de vaccinare este o componentă principală și prioritară a sistemului de sănătate publică prin care se urmărește asigurarea prevenției tuturor indivizilor în cadrul unor comunități sănătoase. FASMR susține proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației din România, cu excepția Art.21, alin.(4). Conținutul acestui articol contrazice noțiunea de obligativitate a vaccinării, stipulată în alte articole din cadrul proiectului și considerăm necesară modificarea acestuia.
Informarea și educarea populației generale cu privire la utilitatea și necesitatea vaccinării, atât pentru binele individual cât și colectiv, reprezintă fundația acestei politici de sănătate publică. Informația care ajunge la populație prin diverse canale neoficiale este de multe ori lipsită de o baza științifică și încurajează evitarea vaccinării pentru diverse motive precum autismul, intoxicația cu mercur, utilizarea unor producători care nu respectă standardele de calitate. Astfel de informații, lipsite de bază științifică prin absența unor studii care să le susțină, au dus la apariția unor campanii anti-vaccinare lipsite de fundament. Un exemplu este conceptul vaccinului cauzator de autism ce își are originile în articolul lui Andrew Wakefield publicat în jurnalul medical „The Lancet” în 1998. Acest studiu susținea vaccinarea ca posibil factor de risc pentru apariția autismului. După cum s-a descoperit ulterior, studiul a fost realizat incorect, autorul fiind influențat de părți terțe, sabotând criteriile de selecție ale participanților. Articolul a fost retras în anul 2010 din cauza tuturor erorilor incluse în studiu, concluzia lui fiind astfel invalidată. Multe studii au încercat ulterior să găsească o legătură între vaccinare și autism însă conexiunea nu a fost găsită, demonstrându-se astfel prin mijloace științifice că vaccinarea nu provoacă autism. Astfel de scenarii, lipsite de bază științifică, sunt frecvente în lansarea de mituri eronate despre vaccinare, contribuind la dezinformarea populației și ineficiența campaniilor de sănătate publică.
Educarea cetățenilor nu se limitează doar la simpla motivare de a schimba un comportament. Informarea și instruirea populației generale cu privire la utilitatea și necesitatea vaccinării, atât pentru binele individual cât și colectiv, reprezintă fundația acestei politici de sănătate publică. De asemenea, statul are responsabilitatea de a dezvolta și implementa o serie de sancțiuni pentru persoanele care refuză vaccinarea fără motive medicale întemeiate. În acest sens, FASMR consideră adoptarea proiectului de lege ca fiind un factor esențial în asigurarea protecției sănătății întregii populații.
FASMR se angajează să colaboreze cu Ministerul Sănătății, GTCAV (Grupul Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare), organe administrative locale, precum și alte organizații civice relevante, în vederea informării corecte a populației despre beneficiile vaccinării. În contextul actual, considerăm prioritară educarea populației prin campanii de informare și implementarea unor programe de prevenție, acest tip de mobilizare fiind potențial eficientă în evitarea noilor situații epidemiologice speciale. În viziunea Federației, acestea reprezintă pilonii principali de susținere a unei gestionări eficiente și a reușitei Programului Național de Vaccinare. De asemenea, încurajăm comisiile de specialitate din Parlament să se mobilizeze pentru a asigura adoptarea proiectului de lege și punerea în practică a măsurilor în cât mai scurt timp.
Actuala poziție este susținută de toți membri Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), reprezentând studenții în medicină din centrele universitare București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Tîrgu Mureș, Timișoara, Sibiu, Brașov, Oradea, Galați și Constanța. FASMR face un apel către instituții, asociații și federații cu interese comune spre a se alătura acestui demers, pentru a încuraja implementarea Programului Național de Vaccinare și a contribui la informarea corespunzătoare a populației.