31 de filme, la București Docuart Fest

București Docuart Fest, festivalul de film documentar românesc, aflat la cea de-a șasea ediție, și-a ales filmele participante care vor fi proiectate și jurizate în perioada de desfășurare a evenimentului – 26 septembrie -1 octombrie, informează un comunicat al organizatorilor transmis, marți, Agerpres.

Cei 31 de participanți finali, care se împart în trei secțiuni competiționale — principală, studențească și documentar TV—, au fost selectați din peste 100 de înscriși, de o comisie de preselecție formată din doi critici de film și un regizor.

În cadrul secțiunii principale au intrat în concurs 12 pelicule, în competiție studențească — 14, iar la secțiunea documentar TV au fost selectate cinci filme.

„În acest an, secțiunea studențească a fost cea mai entuziasmantă și mai diversă: au predominat, evident, observaționalele, dar au fost și anchete și esee și exerciții de stil. Am fost fericită să constat că, pe lângă direcțiile deja ‘tradiționale’, au existat și documentare studențești inclasabile, care au preferat s-o ia pe drumuri puțin bătătorite”, spune criticul de film Anca Grădinariu, citată în comunicat.

Criticul Cristi Mărculescu, membru al comisiei de preselecție, a remarcat caracterul actual și distinctiv al filmelor care alcătuiesc selecția.

„Întâlnim documentare de investigație și de contemplație, filme venite cu agende vizuale și politice. Competiția principală și cea de documentar TV reflectă preocupările de acum ale întregii societăți românești: recuperarea și decodarea trecutului, reconsiderarea relațiilor dintre societate și natură”, a afirmat Cristi Mărculescu.

Cineaști și specialiști vor fi prezenți la Docuart Fest să discute pe marginea filmului documentar, Cristian Tudor Popescu și Dan Curean fiind doi dintre susținătorii sesiunilor de master class, informează organizatorii.

De asemenea, regizori din toată țara, debutanți și profesioniști, independenți și din televiziuni, se reunesc în cel mai mare spațiu dedicat documentarului românesc și vin să vorbească publicului despre producțiile lor în cadrul sesiunilor de întrebări și răspunsuri care sunt programate după fiecare proiecție.

Regizorul Adina Popescu, membră a comisiei de preselecție, vorbește despre necesitatea existenței unui eveniment dedicat acestui gen. „Cred că este important să avem un festival de documentar 100% românesc pentru că producțiile sunt puține, uneori cu low budget sau chiar no budget, și merită să fie mai vizibile, să ajungă la un public, să fie încurajate”, a apreciat regizorul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.