INS: O gospodărie economisește doar 14% din venituri
Economiile au reprezentat anul trecut, în medie pe o gospodărie, 420,6 lei lunar, ceea ce a însemnat 14,3% din veniturile totale, în creștere cu 1,8 puncte procentuale față de 2015, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS) transmisă la solicitarea Agerpres.
„Situația pe categoriile de gospodării analizate se prezintă astfel: gospodăriile de salariați au economisit în medie +15,1% din venituri, cele de pensionari +14,9%, cele de agricultori +9,1%, cele de lucrători pe cont propriu în activități neagricole +8,9%, în timp ce, nivelul cel mai scăzut al economiilor, de +6,4%, s-a înregistrat la gospodăriile de șomeri”, se arată în document.
Conform sursei citate, analiza relației dintre veniturile și cheltuielile totale ale gospodăriilor distribuite după diferite caracteristici evidențiază existența economiilor la majoritatea gospodăriilor, indiferent de distribuție.
Excepție fac gospodăriile din categoria celor mai sărace 10% dintre gospodării și cele cu 4 și mai mulți copii, care au efectuat cheltuieli mai mari decât veniturile, înregistrând un deficit de resurse în raport cu veniturile.
„Printre gospodăriile cu cele mai mici economii (până în 10% din veniturile totale) s-au regăsit gospodăriile formate din persoane singure (+7,8%), cele din grupele
de vârstă 15-24 ani (+8,0%) și gospodăriile cu 3 copii (+6,4%). Veniturile au depășit cheltuielile cu 17% la gospodăriile încadrate în categoria celor cu nivel
de pregătire superior (+17,2%)”, informează INS.
Potrivit Institutului, diferența dintre veniturile și cheltuielile gospodăriilor din mediul rural a fost, în anul 2016, de 12,1%, iar în mediul urban s-au înregistrat, în medie, economii care au reprezentat 15,5% din veniturile totale. În profil teritorial, veniturile au depășit cheltuielile în toate regiunile. Economiile înregistrate s-au situat între 9,3% din veniturile totale în regiunea Nord-Est și 19,4% în regiunea București-Ilfov.