Maria Grapini se luptă pentru un turism la standarde occidentale!
“Este inadmisibil să nu utilizăm promovarea de bună calitate, doar pentru că nu ne aparține!”, precizează europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.
Antreprenor strălucit, lider de organizații de profil, ministru, acum europarlamentar, Maria Grapini este, fără doar și poate, omul care știe în amănunt ce înseamnă turism, cum se poate face acesta la standarde occidentale, ce antidot îi trebuie, când o ia în jos, ce energizant, când se cere menținut sus.
De-a lungul carierei profesionale în domeniu, umanista Maria Grapini a punctat, frecvent, lipsurile imense ale turismului autohton, dar și neputința sau, de la caz la caz, neștiința celor care puteau să-l salveze și n-au făcut-o, dezinteresul cras și delăsarea administrativă.
Cu o contribuție totală de 5,1% a turismului la PIB, România figurează pe ultimul loc în Europa! Este devansată, printre altele, de Albania (16,7% din PIB), Bulgaria (13,3%), Ungaria (10,6%), Cehia (8,4%) și Slovacia (6%). Contribuția totală a turismului la angajări așează România pe o hartă rușinoasă: ultima poziție în rândul țarilor vecine și locul 136 în lume…
“Turismul este soluția salvatoare pentru o țară, atunci când are ce arăta, ce oferi! Turismul înseamnă foarte mulți bani la buget, locuri de muncă, îngrijirea mediului, dezvoltare, prosperitate. Turiștii aflați în vacanțe cheltuie bani, bani și iarăși bani, pe drum, cazare, mâncare, vizite culturale, cumpărături! Sunt țări care trăiesc aproape exclusiv din turism și ce bine trăiesc! E o realitate atât de simplă: ai turism, ai dezvoltare! România se încăpățânează să o refuze! Consider că e păcatul nostru major, pentru care plătim, an de an, vară sau iarnă, atunci când citim aceleași statistici sumbre, privitoare la numărul de turiști care…ne-au ocolit. Din nou și din nou”, susține europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.
Grapini nu s-a ferit să arunce o temă de gândire și asupra românilor, nedecidenți de această dată. Umanista consideră că dezinteresul guvernează și aici, odată ce acceptăm atât de ușor derizoriul și delăsarea.
“Mi-au povestit, recent, niște prieteni, care au vizitat cascada Bigăr, impresiile triste culese din zonă. Din zona zero a Banatului, că doar obiectivul este cotat, în topuri, drept unul de prim interes. Au venit oripilați: drum greu accesibil, mizerie cruntă, de la resturi alimentare, la resturi…de toaletă în aer liber, parcare improvizată, cu risc imediat pentru mașinile proprii, miros insuportabil, spirit civic zero! Orice urcare la cascadă aduce cu sine un mic dezastru ecologic. Consider că românii trebuie să redevină implicați, să-și regăsească drumul, să-și îndrepte atenția înspre ceea ce contează cu adevărat. Mai bine ne-am apuca de treabă, fiecare, unde poate, cum poate. Da, e nevoie de o strategie clară, dar e nevoie și de civism!”, a mai spus europarlamentarul.
Maria Grapini a avut recent o întâlnire cu ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, și a rămas surprinsă neplăcut să afle că acesta nu știa de existența unui film cu trei episoade, realizat de Travel Chanel, în perioada în care aceasta a fost ministru…
“Filmul prezintă România, din toate perspectivele turistice, cu toate propunerile și ofertele existente la acea dată. Este inadmisibil să nu utilizăm promovarea de bună calitate, filmele existente, să gândim și corelăm rute importante, la zborurile Tarom, spre exemplu, doar pentru că nu ne aparține! I-am transmis domnului ministru să fie logic, să ceară și să urmărească ceea ce am solicitat și eu, atunci când am ocupat această funcție: fondurile de dezvoltare regională, cu prioritate cele privind drumurile județene și naționale care duc spre obiective turistice. În egală măsură, si autoritățile locale trebuie să aloce bani pentru zonele turistice”, a mai precizat europarlamentarul umanist.
Maria Grapini a organizat, în Parlamentul European, numeroase evenimente pe tema salvării turismului românesc iar demersurile nu se opresc aici. În egală măsură, umanista le-a scris oficialilor români, ori de câte ori a fost sesizată, despre problemele existente în această ramură, despre soluții și perspective.