Vaccinuri experimentale împotriva Ebola
Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola au fost testate cu rezultate promițătoare, oferind protecție pentru o perioadă de aproximativ un an împotriva febrei hemoragice, potrivit rezultatelor unui test clinic publicate miercuri, informează AFP.
Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, a fost realizat cu participarea a 1.500 de persoane din Monrovia, capitala Liberiei.
Subiecților le-a fost administrat fie unul dintre cele două vaccinuri în curs de testare, fie un medicament placebo.
Primul vaccin, rVSV-ZEBOV, a fost creat de oameni de știință canadieni și este sub licența laboratoarelor Merck, Sharp și Dohme Corporation.
Cel de-al doilea, cAd3-EBOZ, a fost dezvoltat de centrul de cercetare pentru vaccinuri al Institutului național american pentru alergii și boli infecțioase (NIAID), în parteneriat cu GlaxoSmithKline.
După o lună, 84% dintre pacienții care au primit vaccinul rVSV-ZEBOV au dezvoltat anticorpi. După un an, 80% dintre aceștia se aflau încă sub protecția vaccinului.
În cazul celui de-al doilea vaccin, cAd3-EBOZ, 71% dintre subiecți au dezvoltat anticorpi după o lună, iar 64% erau încă imunizați la finalul cercetării.
”Testul clinic a furnizat informații prețioase esențiale pentru dezvoltarea acestor două potențiale vaccinuri împotriva Ebola”, a declarat Anthony Fauci, directorul NIAID. ”Studiul demonstrează, de asemenea, că o cercetare clinică bine concepută și etică poate fi realizată în timpul unei epidemii”, a adăugat acesta.
După administrarea vaccinului, unele persoane au resimțit ”efecte secundare minore sau moderate, cum ar fi dureri de cap, dureri musculare, febră sau oboseală”, arată raportul.