Coreea de Nord amenință cu un atac asupra Chinei
Phenianul a anunţat, joi, că „pregăteşte un atac cu 30 de rachete Scud” asupra Chinei , săptămâna viitoare. Decizia oarecum surprinzătoare a liderului de la Phenian ar fi fost luat pe fondul unor zvonuri potrivit cărora Kim-Jong-un s-ar fi înfuriat când China – singurul său aliat – s-a solidarizat cu Statele Unite privind regimul de sancţiuni internaţionale împotriva Phenianului.
Potrivit mai multor informaţii din presa internaţională, Phenianul a început deja să-şi pregătească atacul asupra Chinei şi a transportat 30 de rachete Scud din Hwangju, din sudul Phenianului, la Nampo, în Vestul ţării.
Se presupune că la Nampo s-ar afla multe facilităţi militare pentru stocarea de rachete, inclusiv un şantier naval de unde submarinele echipate cu lansatoare de rachete pot acţiona, pornind un eventual atac asupra Chinei.
Potrivit unor experţi, tiranul excentric de la Phenian s-ar pregăti în acest fel pentru un adevărat spectacol de forţă major, săptămâna viitoare, când Partidul Comunist Chinez organizează, miercurea viitoare, al 19-lea Congres. În felul acesta, „despotul” de la Phenian crede că îi va demonstra premierului chinez Xi Jingping că nu va fi intimidat de spectacolul şocant al puterii sale militare.
Nampo se află pe coasta de Vest a Coreii de Nord, la distanţă mare de Japonia şi de teritoriul american Guam. Dar rachetele trase de la baza militară pot atinge obiective-cheie în China, cum ar fi Dalia şi Qindanao. Ambele sunt porturi maritime principale de-a lungul Mării Galbene a Coreii de Nord.
Deși pare puțin probabil ca liderul de la Phenian să lanseze un atac asupra vecinului său comunist aliat, dictatorul ar putea ordona lansarea rachetelor în mare, potrivit express.co.uk.
Această mișcare ar menține relațiile cu China, dar ar trimite, de asemenea, un mesaj către Xi Jinxing, potrivit căruia Coreea de Nord este încă o forță de luat în considerare.
Acţiunile recente ale liderului de la Phenian au provocat îngrijorări serioase privind izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial, după o serie de teste balistice ale Coreii de Nord, la începutul acestui an, inclusiv cu două rachete balistice intercontinetale despre care s-a crezut că pot să ajungă pe teritoriul Statelor Unite, în luna iulie.
Phenianul este decis în continuare să îşi urmeze proiectul nuclear, în ciuda presiunilor şi a sancţiunilor internaţionale asupra regimului închis din Coreea de Nord.
Avocatul şi fostul diplomat american John Bolton a afirmat că SUA „ar avea, în principu, două alternative în privinţa în contextul creşterii tensiunilor din Coreea de Nord: „Fie eliminarea regimului, fie eliminarea armelor nucleare.