Medicii vor cel puțin 6,9% din PIB pentru Sănătate
Alocarea a cel puțin 6,9% din Produsul Intern Brut pentru sănătate de către fiecare guvern din Uniunea Europeană sau din Europa ar putea conduce la stoparea fenomenului migrației, la creșterea calității actului medical și la echilibrarea sistemelor sanitare din regiune, a declarat, vineri, Victor Eșanu, președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR), într-o conferință de presă.
Potrivit acestuia, toate sindicatele care fac parte din Federația Europeană a Medicilor Salariați (FEMS) vor solicita acest lucru guvernelor din țările lor, după care vor merge cu această propunere la Comisia Europeană și la Parlamentul European, informează Agerpres.
„În țările în care procentul din PIB (alocat sănătății — n. r.) este mai mic, mortalitatea este mai mare, iar speranța de viață este mai mică. Făcându-se această cercetare, raportată la procentul din PIB per capita — pentru că sunt țări care au populație mai mică și un PIB mai mare sau un PIB mai mic, dar o populație mai mare — s-a constatat că dacă fiecare guvern din UE sau Europa ar aloca măcar 6,9% din PIB, am putea stopa fenomenul migrației, am putea crește calitatea actului medical, am putea echilibra sistemele sanitare din Europa, pentru că se discută și despre fenomenul migrației, care este un fenomen îngrijorător, mai ales în țările Europei de Est, care rămân fără medici. Așadar, 6,9% din PIB se consideră un procent minimal pentru alocarea pentru sănătate. Acest lucru a fost constatat și am ajuns la concluzia că toate sindicatele din Federația Europeană vor anunța acest lucru către guverne, printr-o conferință de presă, după care se va organiza o delegație și vom merge cu această propunere la Comisia Europeană și la Parlamentul European”, a declarat Victor Eșanu.
Acesta a făcut referire și la salarizarea medicilor, în opinia sa un medic rezident trebuind să primească două salarii medii pe economie, iar un medic la vârful carierei să aibă trei salarii medii pe economie.
„Pentru ca în țările din Europa de Est — că sunt țări ca România, Bulgaria, Cehia, Polonia, care sunt exportatoare de creiere — acest fenomen al migrației să fie stopat, s-a constatat că ar trebui salarizarea medicului să fie între 2 și 3 salarii medii pe economie din țara respectivă. Cu alte cuvinte, un medic începător, un rezident, ar trebui să înceapă cu două salarii medii, iar un medic în vârful carierei să ajungă la 3 salarii medii pe economie din țara respectivă”, consideră Eșanu.
Liderul sindical a susținut și că orice lucrător trebuie să primească o zi liberă după 24 de ore de muncă sau o gardă de 24 de ore, el atrăgând atenția asupra faptului că „un medic poate face greșeli dacă intră în sala de operație după o gardă de 24 de ore”.