Sistemul de îngrijiri paliative, la cote de avarie!
Actualul sistem de îngrijiri paliative acoperă doar 10% din ceea ce ar fi nevoie la nivel de țară, în 18 județe aceste servicii lipsind în totalitate, a declarat președintele Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative (ANIP), Mălina Dumitrescu.
Prezentă Conferința Națională de Îngrijiri Paliative de la Alba Iulia, intitulată „Îngrijirea paliativă: experiențe, dezvoltare, profesionalism”, Dumitrescu a apreciat că, începând din 2017, aceste servicii sunt ‘pe un trend ascendent’. Ea a spus că, în cei 25 de ani de când au început primele servicii de acest gen, a fost ‘o dezvoltare relativ necoordonată și aleatorie’ în toate județele țării, însă de anul acesta se poate vorbi de o dezvoltare ‘mai adunată’.
Președintele ANIP a precizat că există o strategie națională, potrivit căreia, până în anul 2020, ar trebui să existe în toate județele țării un minimum de servicii de îngrijiri paliative, reprezentate prin cel puțin câte o unitate cu 25 de paturi de paliație, câte două echipe de îngrijiri paliative la domiciliu și câte două ambulatorii pentru îngrijirea paliativă.
„Toate astea cred că vor intra într-o dezvoltare care poate fi susținută prin proiectul Băncii Mondiale (încheiat cu Ministerul Sănătății, prin Guvern — n.r.). Asta va însemna nu doar dezvoltare de servicii, ci și instruirea personalului, crearea unui cadru legislativ, ca toate aceste servicii, în momentul în care vor începe să funcționeze, să aibă și o susținere financiară și umană”, a declarat Dumitrescu.
Ea a precizat că din cele 250 de milioane de euro acordate de Banca Mondială, până în 6 milioane de euro vor merge către dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative și instruirea personalului.
Dumitrescu a mai spus că se observă în ultimii ani ‘o creștere aproape exponențială a serviciilor de îngrijiri paliative în unități cu paturi în zona privată’.”În momentul în care acestea sunt într-un sistem privat, există acea barieră financiară pentru pacientul obișnuit. Credem că important este ca aceste servicii să fie în sistemul public de sănătate, fie în regim caritabil, prin organizații neguvernamentale care oferă aceste servicii în gratuitate”, a afirmat președintele ANIP.
Mălina Dumitrescu a precizat că la nivelul Ministerului de resort există un grup de lucru din care fac parte mai mulți medici, care au în vedere crearea unui model de îngrijire paliativă care să poată fi integrat în sistemul de sănătate, în așa fel încât pacienții, oriunde și la orice moment când ar avea nevoie de îngrijiri paliative, să le poată accesa într-un fel sau altul. ‘Cred că Grupul acesta de lucru a făcut foarte mari pași în anul acesta, în sensul creării unui cadru legislativ care să permită dezvoltarea acestor servicii în anul viitor, prin integrarea în viitorul contract-cadru, care este acum în discuție la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, și a normelor’, a mai spus președintele ANIP.