Liberalii se opun modificării Legii Agerpres
Proiectul privind modificarea Legii Agerpres nu a ajuns încă la Camera Deputaților, care este for decizional, însă reprezentanții Grupului Parlamentar PNL au transmis că vor vota împotrivă și se vor „bate cu toate armele împotriva adoptării acestuia”, informează MediaSind.
„Președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, Gigel-Sorinel Știrbu, ne-a transmis un răspuns la informarea Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind privind adoptarea de către Senat a proiectului de modificare a Legii AGERPRES. Precizăm că proiectul este inițiat de către ministrul Culturii, Lucian Romașcanu,
împreună cu senatorii PSD Breaz Valer-Daniel, Crețu Gabriela, Marciu Ovidiu-Cristian-Dan și Mazilu Liviu-Lucian. Președintele Comisiei ne comunică faptul că proiectul de lege nu a ajuns încă la Camera Deputaților, care este for decizional, dar ne asigură că deputații Grupului Parlamentar PNL vor vota împotrivă și se vor „bate cu toate armele împotriva adoptării acestuia”, se menționează într-un comunicat al MediaSind remis miercuri AGERPRES.
Potrivit reprezentanților sindicatului, Gigel Știrbu afirmă că „împărtășește în totalitate” punctul de vedere al SRJ MediaSind, „în sensul că demiterea directorului general, în cazul respingerii de către majoritatea parlamentară a raportului anual de activitate al instituției, va duce, în mod evident, la politizarea conducerii AGERPRES”.
„Condamn subordonarea instituțiilor statului prin astfel de legi abracadabrante și nu sunt de acord sub nicio formă cu transformarea instituțiilor media în unelte politice”, mai afirmă deputatul PNL în răspunsul său și dă asigurări că „în cadrul Comisiei pe care o reprezint, în calitate de Președinte, vom avea un dialog cu toate părțile interesate care vor dori să participe la dezbatere, pentru a identifica în mod real necesitatea unei astfel de reglementări”.
Senatul a adoptat, în ședința plenului de luni, inițiativa legislativă pentru completarea Legii 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care se propune demiterea directorului general în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate al instituției.
În favoarea proiectului au votat 64 de senatori, 16 au fost împotrivă și 27 s-au abținut.
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a luat cuvântul, în plenul Senatului, în calitatea sa de inițiator al modificării legii AGERPRES.
„În primul rând, vă supun atenției faptul că, în acest moment, prin Legea 19/2003, directorul general al AGERPRES este singurul angajat al instituțiilor statului de asemenea categorie care nu poate fi demis. În calitatea de președinte al Comisiei de cultură, pentru perioada de până în iunie 2017, am analizat absolut toate legile instituțiilor care sunt sub control parlamentar și care depind de activitatea Comisiei pentru cultură și media. Este singura lege care nu permite demiterea directorului general”, a precizat Romașcanu.
Ministrul a subliniat că inițiativa legislativă nu are legătură cu persoana directorului general sau cu politizarea.
Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii, a anunțat că Guvernul susține adoptarea propunerii legislative.
Senatorul USR Nicoleta Ramona Dinu a susținut, în plenul Senatului, o serie de amendamente respinse în Comisia pentru cultură și media, dar acestea nu au fost acceptate de către majoritatea celor prezenți. Unul dintre amendamente prevedea că mandatul directorului general încetează în cazul respingerii raportului anual de activitate de către Parlament ”pentru neîndeplinirea obiectivelor cuantificabile prevăzute în Strategia de dezvoltare a AGERPRES”.
„Raportul anual al AGERPRES cuprinde bilanțul activității pentru anul precedent, evaluarea activității proprii, precum și strategiile, proiectele și măsurile de optimizare a activității pentru anul în curs, fiind depus până la 30 martie a fiecărui an. Prin urmare, amendamentul propune ca prin această strategie să se definească obiective cuantificabile (…) și respingerea de către Parlament a raportului anual să fie întemeiată pe motive obiective, respectiv pe aceste aspecte legate de obiectivele cuantificabile din Strategia de dezvoltare a AGERPRES”, a menționat senatorul USR.
Lucian Romașcanu a dorit să explice votul exprimat în cazul acestor amendamente.
„S-au făcut amendamente la lege, nu la inițiativa noastră legislativă. Amendamentele pe care le-am auzit erau la legea de funcționare a AGERPRES, nu la legea noastră. În al doilea rând, a fost o punere în acord cu situația curentă a AGERPRES inițiativa noastră legislativă. Va urma, avem pregătită o inițiativă legislativă de reformare profundă a AGERPRES, care va intra pe circuitul parlamentar în curând”, a spus Romașcanu.
Proiectul, inițiat de senatorii PSD Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, Gabriela Crețu, Ovidiu-Cristian-Dan Marciu și Liviu-Lucian Mazilu, urmează să fie dezbătut și de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.