Salariații part-time, taxe mai mari!
Creșterea salariului minim brut pe economie la 1.900 de lei și transferul celor mai importante contribuții sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului sunt două prevederi ce ar urma să intre în vigoare începând cu anul viitor. Creșterea salariului minim brut pe economie cu 450 de lei este menită să atenueze efectul transferului contribuțiilor pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS) la angajat, însă cei care au contracte de muncă cu timp parțial vor fi afectați dur de aceste măsuri, înregistrând pierderi substanțiale ale veniturilor nete.
Conform unui proiect de hotărâre de Guvern aflat momentan în dezbatere publică, salariul minim brut pe economie va crește, începând cu 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, scrie avocatnet.ro. Totuși, măsura nu va aduce creșteri similare ale câștigurilor salariale nete, fiind necesară pentru a atenua efectele altei prevederi importante: transferul CAS și CASS în sarcina exclusivă a angajatului.
Măsura va avea efecte negative asupra persoanelor fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unor contracte individuale de muncă cu timp parțial.
Astfel, persoanele care lucrează în baza unor contracte de muncă cu timp parțial datorează CAS și CASS la nivelul celor plătite pentru un salariu minim brut pe țară, astfel:
CAS aferentă condițiilor normale de muncă va fi, fin 2018, de 25%;
CASS va fi, din 2018, de 10%.
În cazul în care o persoană lucrează în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial de patru ore/zi, salariul brut va putea fi de cel puțin 950 de lei, iar pentru acest venit se vor datora următoarele contribuții sociale calculate prin raportare la salariul minim brut pe economie:
CAS va fi de 475 de lei;
CASS va fi de 190 de lei.
Continuarea pe avocatnet.ro.