Virozele și pneumoniile fac ravagii în toată țara

Val de viroze şi pneumonii în toată ţara. Zeci de mii de pacienţi au trecut în ultimele zile pragul cabinetelor medicilor de familie şi al spitalelor. În ultima săptămână, la nivel naţional s-au înregistrat peste 80.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute. Prof. dr. Alexandru Rafila a declarat, la România TV, că „vaccinarea antigripală este recomandată fiecărui sezon”. De asemenea, până în momentul de faţă, din fericire, nu au fost confirmate cazuri de gripă.

Gripa este o afecţiune gravă, care poate duce la spitalizare şi, uneori, chiar la deces. Vaccinul antigripal oferă cea mai bună protecţie împotriva gripei sezoniere şi reduce semnificativ răspândirea virusurilor gripale.

„Vaccinarea antigripală este recomandată fiecărui sezon. Din nefericire, nu avem încă un vaccin universal care să acopere variatele tipuri de virusuri gripale care circulă de la an la an. Vaccinul gripal are o formulă care este stabilită de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi aprobată de Comisia Europeană. Formula acestui vaccin este preluată în fiecare primăvară de producători şi produc un vaccin destinat sezonului gripal respectiv, în cazul nostru vaccin trivalent care conţine două tulpini de virus, AH1N1 şi AH3N2, o tulpină de virus B şi există şi un vaccin cvadrivalent care conţine şi a doua tulpină de virus B. Este bine să ne facem măcar cel trivalent, iar dacă avem posibilitate şi pe cel cvadrivalent. Protecţia oferită de vaccin este optimă după 2-3 săptămâni de la administrare, de aceea este bine să le administrăm inainte de apariţia sezonului gripal. În general, nu este bine să depăşim luna decembrie ca perioadă optimă de vaccinare. Sezonul gripal variază de la an la an”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.

De asemenea, potrivit medicului, până în momentul de faţă nu au fost confirmate cazuri de gripă.

„Din fericire, încă nu avem cazuri de gripă confirmate, nu există virusuri gripale circulante care să fi fost identificate”, a precizat Rafila.

Persoanele care beneficiază de gratuite în ceea ce priveşte campania de vaccinare antigripală sunt: personalul medical, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, persoanele cu afecţiuni medicale, în special cardiologice şi respiratorii, gravidele.

Totodată, prof. dr. a spus că „infecţiile virale nu răspund la tratamentul cu antibiotic”, de aceea trebuie să fim atenţi în ceea ce priveşte acest tratament.

„Din nefericire, există obiceiul ca atunci când cineva răceşte să apeleze la antibiotic. Răceala banală sau gripa nu beneficiază niciuna de tratamentul cu antibiotic. Infecţiile virale nu răspund la tratamentul cu antibiotic”, a spus medicul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.