Florin Chilian va concerta la ARCUB
Florin Chilian va aduce pe scena de la ARCUB, pe 26 noiembrie, muzica de cameră în cadrul concertului inedit Pre@Clasic, informează un comunicat transmis Agerpres.
Cu ocazia evenimentului, artistul își va prezenta și cel mai recent album al său, „Pre@Clasic”, prin care își propune să aducă muzica de cameră mai aproape de publicul nefamiliarizat cu universul muzicii preclasice, să o facă mai accesibilă și „să elimine distanța dintre Ateneul Român și noile generații, păstrând însă calitatea muzicală”.
„Să scoatem așa-zisa muzică a elitelor din locațiile elitiste. Niciodată, nimeni, niciunde nu a unit regina muzicii clasice — muzica de cameră cu universul culturii pop. Vreau să pun în valoare frumusețea muzicii preclasice și să o aduc în firescul vieții noastre de zi cu zi. Pre@Clasic ajută tinerii — și nu numai — să treacă așa-zisa prăpastie iscată între elita culturală și generația Millennials, dar și cei care nu au avut ocazia să descopere frumusețea muzicii clasice”, a spus Florin Chilian, despre cel mai recent album al său.
Combinând în mod inedit vocea pop cu muzica de cameră, Florin Chilian creează cu „Pre@Clasic” un nou stil muzical în cheia quartet/quintet, pe care artistul îl intitulează ‘Q concept’. O premieră pentru lumea muzicii, „Pre@Clasic” reorchestrează piese pop în stil preclasic-clasic, dar cu o abordare actualizată, pentru cvartet de coarde (două viori, o violă și un violoncel). De la binecunoscutul hit „Zece”, până la doină sau tango, albumul a fost creat pentru a reintroduce muzica clasică în secolul 21, se arată în comunicat.
Pe lângă piesele deja consacrate, albumul conține și piese noi compuse și aranjate de Florin Chilian, printre care și titlul scris în memoria actorului Ștefan Iordache — „Șaveica de la Sarica Niculițel”, o manea preclasică compusă pe linia istorică a stilului care se trage din muzica grecească și turcească de la sfârșitul secolului XVIII.
„Motivul pentru care am vrut neapărat ca ‘Pre@Clasic’ să conțină și piese deja cunoscute este tot acela de a ușura accesul publicului la muzica clasică. Legătura emoțională a publicului cu piese îndrăgite precum ‘Zece’, ‘Chiar dacă…’, ‘Să nu ucizi!’, ‘Termopane’ și altele poate ajuta mult în acest sens”, a mai declarat Florin Chilian.
Biletele, cu prețuri de 35 de lei — categoria I și 25 de lei — categoria a II-a, pot fi achiziționate online de pe http://arcub.ro/ și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB.