Expoziție organizată de MNIR, la Lisabona
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) are onoarea de a organiza, împreună cu Muzeul Naţional de Arheologie din Lisabona, expoziţia „Aurul Antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic”. Manifestarea se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui Portugaliei, Domnul Marcelo Rebelo de Sousa și al Președintelui României, Domnul Klaus Iohannis.
Expoziţia reprezintă rezultatul efortului depus de mai multe instituţii: Muzeul Național de Istorie a României, Directoratul General pentru Patrimoniul Cultural din Portugalia, Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, Ambasada României în Portugalia şi Institutul Cultural Român la Lisabona. Vernisajul expoziţiei va avea loc la Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, Portugalia, în data de 27 noiembrie 2017, ora 18:00, în prezența reprezentanților instituțiilor organizatoare.
Materii prețioase, cu valoare intrinsecă, aurul și argintul au avut constant, de-a lungul timpului, capacitatea de a concentra puterea creatoare a oamenilor, prelucrarea și modelarea acestora implicând, atât pricepere tehnică, îndemânare și inteligență, cât și inovație sau fior artistic. Au oferit, astfel, un mediu propice comunicării în care s-au putut întâlni atât cei care au făurit obiectele, cei care au ințiat plăsmuirea acestora și s-au bucurat de ele, cei care le-au înțeles sensurile sau doar le-au admirat. În acest context, desenând un arc peste Europa, aurul și argintul oferă o punte de comunicare și un loc de întâlnire în care se pot evidenția, atât particularitățile zonale sau ale diferitelor perioade istorice, cât și elementele comune ale evoluției artei prelucrării metalelor prețioase. Putem urmări astfel, drumul lung și complicat de-a lungul căruia din formele inițiale simple s-au dezvoltat, treptat, structuri din ce în ce mai complicate și mai elaborate, aurul și argintul dezvăluindu-și mereu valențe nebănuite.
Situate la cele două extreme ale Europei, România și Portugalia aniversează în 2017 centenarul relațiilor diplomatice bilaterale, un bun prilej pentru a propune o experiență culturală fără precedent, un dialog arheologic și artistic peste timp, intermediat de obiecte din aur și argint din expoziția „Tezaurul Istoric” a Muzeului Național de Istorie a României. Proiectul expozițional reprezintă o premieră, în cadrul acestuia fiind prezentate piese cu valoare inestimabilă din patrimoniul celor două țări.
„Există o punte care se simte la Lisabona. Suntem două ţări care construim poduri şi nu construim ziduri. Este ceea ce am încercat şi noi să facem în acest an care marchează 100 de ani de relații diplomatice româno-portugheze. Este un an special, pe care am ales să îl celebrăm într-un mod special, am conceput împreună cu Institutul Cultural Român din Lisabona un program maraton, se cheamă 12 capitole ale creativităţii româneşti. Practic, în fiecare lună punem în evidenţă un capitol al creativităţii româneşti. De la începutul anului, în fiecare lună prezentăm Portugaliei un capitol din cultura românească.” – E.S. Ioana Bivolaru, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Portugheză
Cele 21 de piese din metale preţioase prezentate de Muzeul Național de Istorie a României în expoziția „Aurul Antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic” provin din diferite ansambluri datate de-a lungul unei perioade de peste 6000 de ani, din mileniul al V-lea a.Chr. şi până în secolul al V-lea p.Chr. Printre acestea se numără, pentru a da doar câteva exemple, piese eneolitice, unele dintre primele artefacte de aur ale istoriei, renumitul coif de la Coţofeneşti, una dintre brăţările de aur descoperite în zona cetăţii de la Sarmizegetusa-Regia, patera din tezaurul de la Pietroasa sau piese incrustate cu granate din inventarele mormintelor princiare de la Apahida.
Expoziția este deschisă la Lisabona până în 22 aprilie 2018.