Decernarea premiilor Nobel 2017

Sunt cele mai prestigioase premii din lume, iar ceremoniile de decernare şi banchetele de la Stockholm şi Oslo sunt evenimente internaţionale majore, care captează atenţia opiniei publice şi a media internaţionale. Din 1901, laureaţilor le sunt înmânate Premiile Nobel în data de 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Premiile Nobel pentru Fizică, Chimie, Fiziologie sau Medicină, Literatură şi Premiul Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel au fost înmânate la Stockholm, începând cu ora 4:30 p.m. (CET).

La ceremoniile din 10 decembrie, Laureaţii Nobel primesc o Diplomă, o Medalie Nobel şi un document care confirmă recompensa financiară. Anul acesta, suma este de 8 milioane de coroane suedeze (879.000 euro sau 1,1 milioane dolari).

Fiecare Diplomă Nobel este o operă unică de artă creată de renumiţi arişti şi caligrafi suedezi şi norvegieni, iar Medaliile Nobel sunt lucrate de mână în aur verde de 18 carate şi sunt placate cu aur de 24 de carate.

Premiile Nobel au fost instituite la iniţiativa savantului şi omului de afaceri suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. Conform testamentului său, veniturile impresionantei sale averii sunt oferite în fiecare an sub formă de premii celor care au adus cele mai mari servicii umanităţii.

Cine sunt Laureaţii Nobel 2017

Premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit unor cercetători din Elvetia, SUA și Marea Britanie: Jacques Dubochet, Joachim Frank și Richard Henderson. Cei trei au fost recompensați pentru dezvoltarea microscopiei crio-electronice. Tehnica simplifică și îmbunătățește imaginea biomoleculei. Comitetul Nobel consideră că descoperirea făcută de ei va revoluționa practic biochimia.

Premiul Nobel pentru Fizică, împărțită între fizicianul german Rainer Weiss și cercetătorii americani Barry C. Barish și Kip S. Thorne. Cei trei cercetători au fost premiați pentru contribuții decisive la analiza undelor gravitaționale. „Sunt noțiuni complet noi, diferite de ceea ce știam până acum și oferă deschideri spre lumi nevăzute”, spune Comitetul Nobel în motivarea sa. O mulțime de alte descoperiri îi așteaptă pe cei care reușesc să capteze aceste valuri gravitaționale și să le înregistreze mesajul, se menționează în comunicat.

Premiul Nobel pentru Literatură, câștigat de scriitorul Kazuo Ishiguro. Scriitorul britanic de origine japoneză este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pentru romanele “de mare forţă emoţională în care a dezvăluit abisul din spatele simţului iluzoriu al conectării noastre cu lumea”. Kazuo Ishiguro s-a născut pe 8 noiembrie 1954 la Nagasaki, în Japonia. Familia s-a mutat în Marea Britanie când avea 5 ani. El s-a întors să-şi vadă ţara natală ca adult. În anii 1970, Ishiguro a absolvit Universitatea din Kent, unde a studiat limba engleză şi filosofia, după care a studiat scrisul creativ la University of East Anglia.

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit anul acesta Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN). Trăim într-o lume în care riscul folosirii armelor nucleare este mai mare ca oricând”, a declarat președintele Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, făcând referire directă la tensiunile cu Coreea de Nord. Experţii Nobel au afirmat că în Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare, au fost făcut eforturi extraordinare pe drumul interzicerii totale a armelor atomice.

Americanul Richard H. Thaler este laureatul Premiului Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice 2017 acordat pentru studiile sale în domeniul comportamentului managerial. „Richard Thaler a reușit să construiască o punte între economie și analiza psihologică a celor care iau decizii”, potrivit juriului. „Rezultatul cercetărilor sale are un profund impact asupra multor aspecte ale cercetării economice și politice”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.