PRIMER, noi critici la adresa taxei clawback
Taxa clawback este singura cauză pentru care continuă să dispară medicamentele ieftine, sub 25 de lei, în marea lor majoritate fabricate în ţară şi utilizate de peste 8 milioane de pacienţi, precizează Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).
Această taxă pe cifra de afaceri, aplicată în mod injust încă din 2011, este singura cauză pentru care au dispărut şi continuă să dispară medicamentele ieftine, sub 25 lei, în marea lor majoritate fabricate în ţară şi utilizate de peste 8 milioane de pacienţi, se arată într-un comunicat transmis Agerpres.
„Astfel, taxa clawback a crescut de la circa 5% în 2011 la 12% în 2015, ajungând la 20% în 2017 – ne aşteptăm ca taxa să fie 30% în a doua jumătate a anului 2018, din cauza creşterii consumului de medicamente scumpe”, a declarat Dragoş Damian, director executiv PRIMER.
Potrivit PRIMER, discuţiile din ultima vreme despre taxa clawback sunt „fake news”, de natură să creeze îngrijorare în rândul pacienţilor, să discrediteze industria sănătăţii şi „să incapaciteze” fabricile de medicamente din ţară.
El a menţionat că în nicio ţară din lume autorităţile nu aplică o taxă suplimentară de 20% asupra producătorilor de medicamente şi, mai mult, în ţările din UE unde se întâlneşte o astfel de taxă medicamentele ieftine sunt scutite de la plata ei.