Diabetul face o victima la sapte secunde

Diabetul este o boala cronica caracterizata prin hiperglicemie. Prin hiperglicemie se intelege cresterea nivelului glucozei in sange peste limitele considerate normale.

Diabetul se defineste prin cresterea glicemiei pe nemancate ≥126 mg/dl sau a hemoglobinei glicate (HbA1c)≥ 6,5%. Trebuie, insa, sa stiti ca o glicemie peste 109 si sub 126 mg/dl sau HbA1c intre 5,7- 6,4% definesc in prezent prediabetul.

Orice organism viu consuma energie pentru a exista (pentru bataile inimii, pentru respiratie, pentru pastrarea constanta a temperaturii corpului, pentru a se misca etc.). Pentru asigurarea nevoilor energetice ale organismului, majoritatea alimentelor pe care le mancam sunt transformate in glucoza (zahar). Glucoza din sange (glicemia) este indispensabila supravietuirii organismului. Cu toate acestea, atunci cand aceasta (glicemia) creste peste limitele considerate normale, poate deveni periculoasa si se instituie diabetul zaharat. Diabetul este o boala din ce in ce mai frecventa in special in randul populatiei active. Federatia Internationala a Diabetului (IDF) afirma ca 387 milioane de persoane de pe intreg globul au diabet, dintre care 46% sunt nediagnosticate. IDF apreciaza ca una din 12 persoane are diabet, 1 din 2 nu stie ca are diabet si o persoana moare din cauza diabetului la fiecare 7 secunde. Se estimeaza ca in 2035 la numarul actual de diabetici se vor adauga alte 205 milioane. In Romania sunt estimate 1.530.250 de cazuri de diabet in anul 2014, dintre care o treime nediagnosticate. Mortalitatea determinata de diabet si complicatiile sale este extrem de mare. Numarul de decese din cauza diabetului este estimat pe glob in 2013 la 5,1 milioane de persoane in categoria de varsta 20-79 de ani, dintre care cca jumatate din decese (48%) se inregistreaza sub 60 de ani. IDF se asteapta la 17.285 de decese in Romania, in 2014.

In ultimul deceniu

Pe fondul modificarilor stilului de viata care au determinat cresterea sedentarismului si a obezitatii, asistam la o crestere „epidemica“ a incidentei diabetului zaharat. Mai ingrijoratoare este cresterea dramatica a incidentei diabetului zaharat de tip 2 in randul copiilor si al adolescentilor, care ar selecta “prima generatie de copii care ar putea muri inaintea parintilor”.

Combaterea obezitatii si a sedentarismului la copii si adolescenti este pe cale sa devina una din prioritatile politicii sanitare in tarile industrializate.

Bolnavii cu diabet dezvolta o forma particulara de ateroscleroza, instalata precoce si extinsa la mai multe teritorii vasculare, generand cardiopatie ischemica cu infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale repetitive si arteriopatie periferica cu risc de amputatii.

Diabetul creste de asemenea de 2-5 ori riscul de insuficienta cardiaca. Atunci cand dezvolta complicatii majore cardiace sau cerebrale, bolnavul cu diabet, mai ales netratat sau tratat suboptimal, risca o evolutie dificila, marcata de complicatii si mortalitate.

Succesul tratamentului in diabetul zaharat se bazeaza pe cooperarea pacientului (educat medical) la programul de tratament, pe identificarea si controlul tuturor factorilor de risc, precum si pe evaluarea eficientei masurilor terapeutice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.