Schimb de replici Iohannis-Toader la ședința CSM

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat, vineri, la CSM, speranţa şi încrederea că judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) se vor apleca cu timp, cu mult profesionalism şi cu multă obiectivitatea asupra aspectelor contestate în legile justiţiei, despre care a spus că au fost adoptate fără transparenţă, printr-o procedură neclară, ad-hoc, cu ”pumnul în gura opoziţiei” şi sub presiunea timpului.

Klaus Iohannis a spus că anul 2017 a început cu „o acţiune reprobabilă a Guvernului de atunci”, în încercarea de a promova ordonanţe care să schimbe politica statului român fără o dezbatere. Iohannis a amintit de vizita sa inopinată de la Guvern, de amplele proteste şi de faptul că acel Cabinet „s-a dovedit a fi de scurtă folosinţă şi a fost schimbat foarte neuzual de propriul partid”.

Klaus Iohannis a comentat faptul că a fost schimbat Guvernul: „Dacă nici după primul an nu ştii ce guvern să pui, îţi ridici întrebarea dacă ştii ce vrei să faci cu ţara”.

Şeful statului a amintit că au urmat iar discuţii despre modificarea legilor justiţiei, „o procedură netransparentă, s-au făcut modificări şi s-au ignorat, pe faţă, toate avizele sistemului”. Iohannis a menţionat că CSM a dat mai multe avize negative acestor modificări, au emis avertismente şi partenerii României din UE, din Consiliul Europei, atrăgând atenţia că este necesară mai multă dezbatere şi transparenţă.

„Cu toate acestea, acea supercomisie specială a mers mai departe printr-o procedură proaspăt inventată, o procedură parlamentară pe care în această formă nu am mai văzut-o niciodată, cu pumnul în gura opoziţiei, cu lucrat noaptea. De ce s-or fi grăbit să îngraşe porcul în ajun, nu înţeleg. Au ieşit trei legi contestate nu doar de opoziţie, ci şi de ICCJ. Eu regret, ca preşedinte, că s-a ajuns în România că legile justiţiei se discută în proceduri neclare, ad-hoc, cu nerespectarea unor cutume în procedura parlamentară şi în final aprobate în mare viteză şi ajunse toate să fie contestate la CCR”, a subliniat preşedintele, citat de News.ro.

Preşedintele Iohannis a menţionat că astăzi nu va spune mai multe despre conţinutul acestor legi, pentru că aşteaptă să se pronunţe Curtea Constituţională, precizând că se va referi la conţinutul acestora, atunci când vor ajunge la el şi când există opţiunile de promulgare, de contestare la CCR sau de retrimitere la Parlament.

„În ansamblu însă am şi acum speranţa că aceste legi vor fi îmbunătăţite. Am speranţa şi încrederea că la CCR judecătorii se vor aplica cu timp, cu mult profesionalism şi cu multă obiectivitate asupra aspectelor contestate, iar dacă anumite chestiuni necesită clarificare, cred că şi Parlamentul va avea puterea să recunoască netransparenţa şi să facă modificările”, a mai spus şeful statului.

La rândul său, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, i-a replicat preşedintelui Klaus Iohannis în şedinţa CSM că nu el a fost cel care a predat proiectul legilor Justiţiei către Comisia specială, ci comisia l-a invitat, după care a însuşit proiectul ca iniţiativă legislativă.

„Dumneavoastră, domnule preşedinte, ştiţi că, într-un alt context, m-am angajat să fac o radiografie a evoluţiei sistemului judiciar, a puterii judecătoreşti, pentru a putea vedea în ce măsură echilibrul puterilor în stat poate fi etapizat cu o îmbunătăţire. Aş face doar o precizare, dacă sunteţi de acord, aţi vorbit de procedura de elaborare a legilor Justiţiei. Sigur, nu vreau să spun că a fost bine sau nu a fost bine, dar cu certitudine vreau să vă spun că nu ministrul Justiţiei a predat proiectul de lege către Comisia specială, ci comisia specială a invitat ministrul Justiţiei care a prezentat proiectul de lege 50 de minute, după care l-a preluat şi l-a însuşit ca iniţiativă legislativă, e adevărat, cu mulţumiri”, a afirmat Toader.

Pe de altă parte, ministrul Toader a subliniat că avut o bună colaborare cu CSM.

„Spunea doamna preşedinte – oricând chiar şi opiniile contradictorii pot genera soluţii mai bune (…). Am avut şi avem multe activităţi de real beneficiu pentru sistemul judiciar. Eu am în faţă un proiect din candidatură şi citesc o jumătate de frază care, în opinia mea, este cheia bunului mers al Justiţiei şi anume – respectarea strictă a atribuţiilor constituţionale şi legale a statutului judecătorilor şi procurorilor. Această frază este până la urmă o sinteză a sintezelor şi presupune două cerinţe: să ne cunoaştem, pe de o parte, atribuţiile, competenţele, limitele constituţionale indiferent de locul pe care îl ocupăm şi, în al doilea rând, să ni le îndeplinim corect şi rapid”, a spus ministrul Justiţiei.

El şi-a exprimat convingerea că în continuare va fi o bună colaborare între MJ şi CSM, pentru că în sistem sunt foarte multe probleme de rezolvat.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, vineri, în şedinţa CSM, procedura în cazul modificărilor la legile Justiţiei.

„A urmat al doilea Guvern care este şi acum în funcţie s-au reaprins discuţiile în jurul modificărilor legilor Justiţiei, a urmat o procedură pe care eu am considerat-o foarte netransparentă, s-au iniţiat modificări în Guvern, care pe urmă nu au fost în Guvern, au fost duse cumva printr-o procedură nemaivăzută într-o comisie specială a Parlamentului. (…) De ce nu s-a respectat o procedură clară pe care o cunoaşte toată lumea? (…) S-a ales o procedură nemaivăzută, netransparentă şi s-au ignorat pe faţă toate avizele sistemului”, a spus el.

El a mai atras atenţia că dezbaterile din comisia specială au avut loc după o procedura „proaspăt inventată”, iar discuţiile s-au purtat cu „pumnul în gura” Opoziţiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.