Formularul 600, o aberație ce trebuie urgent eliminată!

Update: Depunerea declaraţiei 600 privind veniturile asupra cărora se vor declara şi plăti contribuţiile la pensii şi de sănătate pentru veniturile extra-salariale mai mari de 1.900 de lei pe lună va fi amânat până la 31 martie, potrivit unor surse citate de Economica.net. 

Declarația 600 trebuia depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care, în 2017, au obținut venituri din activități independente, chirii, drepturi de autor, din agricultură, echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an, indiferent dacă au obţinut şi venituri de natură salarială.

Ei vor plăti CAS de 25% şi CASS de 10%, dar baza de calcul aleasă poate fi salariul minim brut pe economie, nu tot venitul realizat. Contribuţiile totale ar fi urmat să fie astfel de circa 8.000 de lei pe an, plătibile în patru tranşe trimestriale, la finalul ultimei luni a primului trimestru.

Formularul 600 pentru persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili ce au obținut venituri din activități independente peste un anumit plafon în 2017 şi depunerea lui până la data de 31 ianuarie 2018 este unul dintre subiectele de real interes în această perioadă, iar contribuabilii încearcă să se lămurească în ce situații datorează concret contribuția la pensii (CAS) și contribuția la sănătate (CASS). Avocatnet.ro a analizat cazul unui român care în anul 2017 a obținut venituri nete din drepturi de autor de aproximativ 4.000 de lei pe parcursul a doar două luni în 2017. Potrivit legii, omul se vede nevoit ca anul acesta să plătească contribuţia la pensii în valoare de 5.700 de lei, mult peste suma incasata anul trecut din activităţi independente.

În cadrul sesiunii online organizate miercuri pe pagina de Facebook, ANAF a discutat cu contribuabilii despre depunerea declarației 600.

Între cei nedumeriţi de situaţie s-a aflat şi un contribuabil care a întrebat dacă are obligația depunerii formularului 600 și achitării CAS și CASS, în condiţiile în care a obținut venituri din drepturi de autor doar pe parcursul a două luni ale anului trecut, în cuantum net de 3.950 de lei. Potrivit legii, omul s-a trezit în situația în care ar urma să datoreze CAS în 2018 de 5.700 de lei (475 de lei pe lună, în condițiile în care CAS-ul este acum de 25% din 1.900 de lei), adică mult mai mult decât a câștigat efectiv.

Cum se poate ajunge aici

Românul a câştigat din activităţi independente un total de 3.950 lei pe parcursul a două luni, deci 1975 lei lunar.

Știm că, în 2018, CAS se datorează de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în 2017, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare (1.900 de lei), raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului. În acest caz, venitul este cu 75 de lei peste salariul minim brut pe economie, ceea ce înseamnă, la cum arată textul de lege acum, că persoana în cauză e obligată să depună formularul 600 până la 31 ianuarie 2017 și va datora CAS de 475 de lei pe lună, adică 5.700 de lei în tot anul 2018.

Citește și
1 Comentariu
  1. Mihai spune

    Este o aberatie! Numai o minte sucita putea gandi o astfel de declaratie si o astfel de impozitare. Teleormanul cel mai sarac judet din tara , cu cei mai prosti politicieni face regulile intr-o tara! Ajutorul social spune celor care muncesc cum sa faca!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.