Consecințele devastatoare ale fumatului

Fumatul afectează negativ răspunsul la tratament în cazul persoanelor care prezintă o afecţiune medicală sau psihiatrică, crescând riscul de recidivă, recădere sau lipsă de aderenţă terapeutică, afirmă dr. Octavian Vasiliu, medic primar psihiatru în cadrul Spitalului Militar ”Carol Davila”.

El atrage atenţia că, potrivit studiilor, fumatul este un obicei întâlnit la 25% dintre adulţii care trăiesc în România, iar 82% dintre fumători au început să fumeze înaintea vârstei de 22 de ani.

”Acest lucru este deosebit de îngrijorător, în special coroborat cu datele provenite din studii epidemiologice de mare anvergură care au arătat că mortalitatea la fumători este de 2-3 ori mai mare decât la persoanele care nu au fumat niciodată. În cazul persoanelor care prezintă o afecţiune medicală sau psihiatrică, fumatul afectează negativ răspunsul la tratament, crescând riscul de recidivă, recădere, lipsă de aderenţă terapeutică etc. Deşi aproape 90% dintre cei care au dorit să renunţe la fumat au reuşit acest lucru fără ajutor de specialitate, trebuie avută în vedere rata mare de recădere în cadrul dependenţei de nicotină, în special dacă nu au fost înlăturaţi factorii care au menţinut comportamentul adictiv”, arată medicul.

Dr. Vasiliu subliniază importanţa consilierii persoanelor dependente de nicotină în vederea renunţării la fumat şi susţinerea acestora pe durata fazei de discontinuare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.