Tensiuni în creștere între Rusia și SUA
Includerea de către Ministerul de Finanţe al SUA a aproape întregii conduceri a Rusiei pe lista cu oficiali şi oameni de afaceri ruşi, consideraţi apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin, susceptibili de sancţiuni, vorbeşte practic despre o rupere a relaţiilor dintre Washington şi Moscova, a apreciat marţi Vladimir Djabarov, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), relatează publicaţia semioficială Vzgliad.
”În mod oficial, ţările noastre au relaţii, dar includerea aproape a întregii conduceri a Rusiei pe lista celor pasibili de sancţiuni indică faptul că aceste relaţii se rup”, a subliniat Djabarov, calificând decizia SUA drept o ”ingerinţă gravă” în afacerile interne ale Rusiei.
Ministerul de Finanţe american a publicat marţi o listă cu 201 de persoane – 114 înalţi responsabili ruşi şi 96 de oameni afaceri – considerate ca făcând parte din cercul preşedintelui Vladimir Putin şi care satisfac criteriile pentru eventuale sancţiuni, ca represalii la amestecul Moscovei în ultimele alegeri prezidenţiale americane.
Conform Interfax, pe listă figurează toţi cei 96 cei mai bogaţi ruşi de pe lista Forbes, a căror avere este estimată la peste 1 miliard de dolari.
”SUA încearcă să influenţeze politica internă a Federaţiei Ruse, numai că americanii obişnuiţi vor deveni ostatici ai ambiţiilor elitei americane”, a reacţionat preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, inclus şi el pe respectiva listă, conform agenţiei oficiale de presă TASS. Mai mult, măsurile pe care intenţionează să le adopte SUA ”vor afecta multe state”, a spus el, adăugând că şi medii de afaceri europene vor avea de suferit din această cauză.
”Instituirea de noi sancţiuni este o nouă încercare din partea partenerilor de peste Ocean de a influenţa politica internă a Rusiei, dar când vine vorba de sancţiuni, trebuie luată în considerare şi influenţa acestora asupra cetăţenilor americani”, insistă el într-un declaraţie postată pe site-ul oficial al Dumei de Stat.
Sancţiunile ”nu au dus la o schimbare a cursului politic al Rusiei, nici la o slăbire a suveranităţii sale şi nici la dezbinare”, a mai spus preşedintele Dumei, declarându-se convins că ”noile sancţiuni împotriva Rusiei vor conduce la o consolidare şi mai mare a societăţii” ruse.
Potrivit Interfax, pe lista Ministerului de Finanţe american figurează 33 de oficiali ai administraţiei prezidenţiale de la Moscova şi 22 de membri ai guvernului, în frunte cu premierul Dmitri Medvedev, dar şi ministrul de externe Serghei Lavrov.