MNȚR, la 28 de ani de la refondare

Managerul interimar al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), Liliana Passima, afirmă că, la 28 de ani de la refondare, conducerea instituţiei şi-a propus să ofere publicului o serie de momente inedite reunite într-un eveniment care a inclus o expoziţie, o lansare de carte şi un concert.

„Astăzi este o zi frumoasă prin diferenţă. Avem trei proiecte pe care le facem cunoscute publicului, care par să fie comune, sau mici, nu intră în formatul oficial al unor celebrări mari, tezaurizabile, dar spun foarte mult despre ceea ce face un ‘muzeu invizibil’ când e în şantier”, a declarat luni seară Passima pentru Agerpres.

În debutul manifestării a fost vernisată expoziţia „Cu Tenda”, reunind obiecte de port popular, vase, mobilier şi fotografii, un nou episod dintr-un proiect european care explorează culturile din sud-estul continentului, cu un accent pe cultura comunităţilor aromâne, continuând demersurile iniţiate de Irina Nicolau la începutul anilor 2000.

Cu acest prilej, în cortul improvizat din expoziţie, Paplu Yioryi/ bunicul Gheorghe le-a spus poveşti copiilor aromâni prezenţi la eveniment.

„O frumoasă legătură între copii şi bunicii lor, care vin, iată, astăzi, într-o expoziţie muzeală şi îi provoacă la o reamintire a unei lumi care este a bunicilor, a străbunicilor şi pe care ei o ştiu azi doar din poveşti. Acum ei pot palpa – şi cu ochii, dar şi direct – obiectele unei culturi vechi de peste 100 de ani sau auzi poveşti despre spaime, despre arătănii din sat. Şi aromânii au basme, aşa cum are şi lumea bogată a satului românesc”, a spus managerul MNŢR.

De asemenea, la Clubul Ţăranului, a fost lansată cartea „Omul cu fluier” de Călin Torsan, muzeograf la Secţia educaţie muzeală a MNŢR, care, potrivit Lilianei Passima, „explorează extraordinar de atipic şi inovator lumea sunetelor colând pe o poveste de viaţă personală descoperirile pe care le-a făcut la muzeu, auzind înregistrări sonore din lumea ţărănească”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.