Codul rutier se modifică. Din nou!
Din luna iunie, probele biologice pentru testarea alcooolemiei, la conducătorii auto vor trebui procesate exclusiv cu un dispozitiv special care trebuie să se afle în dotarea tuturor Serviciilor IML din ţară.
Măsura este impusă de decizia comună a Institutului de Medicină Legală Mina Minovici şi Consiliului Superior de Medicină Legală, care prevede că vor fi acceptate doar rezultatele testelor efectuate cu noua metodă.
Potrivit managerului spitalului Judeţean Satu Mare, Adrian Marc, echipamentul costă aproximativ 50.000 de euro, iar achiziţionarea acestuia este obligatorie pentru a nu se ajunge la retragerea acreditării Serviciului de Medicină Legală.
Poliţia Română reaminteşte că în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcţie de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:
Contravenţie: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,40 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
Infracţiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,40 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă şoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracţiuni, permisul de conducere se anulează.
De asemenea, refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului este sancţionat cu închisoarea de la 1 la 5 ani.