Ministrul Muncii, despre Pilonul II de pensii

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a reluat luni, într-o discuţie cu uşile închise, posibilitatea renunţării la Pilonul II – pensii private obligatorii -, considerând că înfiinţarea acestuia nu a fost o decizie bună, pentru că privaţii nu vor mări pensiile, pe când statul o va face. Ministrul a amintit că PSD le-a crescut pensiile, pe când Băsescu le-a tăiat.

„În 2008 s-a dat posibilitatea celor mai tineri să opteze pentru Pilonul I sau II. Eu vă spun punctul meu de vedere: nu este foarte bine ce s-a întâmplat! Eu am optat doar pentru pilonul I de pensii şi cred că e cel mai bun lucru. Întotdeauna Statul va veni să completeze pensiile pe când în momentul în care discuţi cu nişte privaţi, situaţia se pune altfel!”, a declarat ministrul Muncii, potrivit unor surse citate de Hotnews.ro.

Olguţa Vasilescu a participat luni la sediul Institutului Naţional de Statistică (INS), la o reuniune cu persoanele vârstnice.

Ministrul Muncii a reluat astfel ideea vehiculată anul trecut de fostul ministru al Finanţelor, Ionuţ Mişa, potrivit căruia Pilonul II de pensii va dispărea până la sfârşitul lui 2017, urmând să rămână doar Pilonul I şi III (Pilonul de pensii private facultative).

Ministrul a amintit vârstnicilor că PSD le creşte pensiile, dar Băsescu le-a tăiat    Vasilescu a amintit pensionarilor câte lucruri a făcut PSD pentru ei şi câte va mai face, referindu-se la calendarul măririi pensiilor. „Ştiţi bine care au fost majorările de pensii din acest an. Toate calculele pe care le-am făcut ne permit să avem o creştere mult mai mare pe punctul de pensie – el trebuie să ajungă în anul 2020 la 1775 de lei”, a adăugat

Vasilescu, amintind pensionarilor că în 2009 Băsescu a tăiat pensiile şi salariile.

“Vă amintiţi că în 2009, când au vrut să taie 25% din toate salariile şi pensiile  nu i-a lăsat Curtea Constituţionala să taie pensiile, fiind asimilate dreptului de proprietate. Şi atunci, ce au făcut? Le-au impozitat! Noi am eliminat încă de anul trecut asta, iar anul acesta, cei care au pensii de peste 2000 de lei plătesc 10% impozit, deci şi pentru ei e o creştere de la 1 ianuarie. Pentru pensionarii care aveau 900 de lei pensie, indiferent de altă sursă de venit, am făcut posibil să primească 90% medicamente compensate”, a mai spus Vasilescu.

Fondurile Pilonului II erau de 41 miliarde de lei, la 31 ianuarie Potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la 31 ianuarie, fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de aproximativ 1,83 miliarde de lei, în creştere cu 19,23% faţă de nivelul de la 31 ianuarie 2017.

În timp ce fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 41,04 miliarde de lei, în creştere cu 27,57% faţă de nivelul de la 31 ianuarie 2017.   Potrivit datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de pe Pilonul III era de 1,833 miliarde de lei, la 31 ianuarie 2018, iar valoarea activului net era de 1,830 miliarde de lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.