Prima monografie bilingvă a Craiovei
Prima monografie a Craiovei care apare în ediţie bilingvă română şi engleză a fost lansată miercuri, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2018.
Cartea „Oraşul Craiova. Craiova City. Monografie” este realizată sub coordonarea prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, de la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova, şi conf. univ. dr. Cristina Otovescu – Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, informează Agerpres.
Profesorul Dumitru Otovescu a afirmat că lucrarea a fost realizată pentru a fi lansată în Anul Centenar al Marii Uniri din dorinţa de a avea o imagine edificatoare, unitară şi de ansamblu asupra comunităţii locale, de a descifra domeniile constitutive şi activităţile reprezentative.
„Cartea ne pune în contact cu multiple date inedite, cu diferite rezultate importante ale unor cercetări sistematice, articulate într-o perspectivă monografică de cunoaştere a oraşului. Prin conţinutul său informaţional, documentar şi analitic, lucrarea ne permite să descifrăm locul şi rolul oraşului nostru în istoria societăţii româneşti şi în evoluţia lumii europene. La baza demersului întreprins s-a aflat concepţia monografică, destul de cunoscută pe terenul cercetării sociologice în ţara noastră, graţie campaniilor de monografiere a satelor, organizate în perioada 1925-1946 de reputatul sociolog Dimitrie Gusti, profesor la Universitatea din Bucureşti şi care au debutat în anul 1925 cu investigarea comunei Goicea din judeţul Dolj”, a spus Dumitru Otovescu.
Potrivit acestuia, perspectiva monografică de cercetare este generală şi complexă, înglobând mai multe metode şi optici de analiză, precum analiza statistică, istorică, structurală, comparativă, documentară etc.. Exigenţa teoretico-metodologică este respectată, fiind axată pe examinarea dimensiunilor reprezentative ale oraşului precum istoria, conducerea, administrarea şi tradiţiile Craiovei, structura şi evoluţia populaţiei, opiniile şi aprecierile cetăţenilor, instituţiile de învăţământ, de cultură, de sănătate, de asistenţă socială, de viaţă economică, de natură sportivă şi de agrement public, de promovare internaţională a oraşului, rolul personalităţilor ilustre în afirmarea comunităţii locale etc.
„Deşi tratate distinct, toate aceste repere constitutive şi funcţionale ale comunităţii locale au fost privite în interacţiune. Din prezentarea lor rezultă principalele atribute identitare, descoperite prin cercetarea monografică de faţă, la a cărei finalizare au contribuit în mod direct 14 autori – istorici, sociologi, jurişti, medici, ingineri, cadre didactice universitare şi cercetători ştiinţifici, specialişti consacraţi -, fapt care imprimă lucrării un caracter interdisciplinar. Demersul cognitiv a pornit de la istoria Craiovei, în toate etapele evoluţiei acesteia şi s-a lărgit continuu prin investigarea conducerii şi administraţiei locale, a structurii şi dinamicii populaţiei, a învăţământului, sănătăţii, culturii, economiei, sportului etc.”, a mai spus profesorul Otovescu.
Acesta a subliniat că lucrarea s-a născut „dintr-o ambiţie şi o neputinţă”: ambiţia ca oraşul să aibă o lucrare reprezentativă, cu care să se mândrească şi neputinţa că din 1977, când a fost publicată Istoria Craiovei, nu a mai apărut nicio lucrare care, din punctul său de vedere, să fie emblematică pentru oraş.
Prof. univ. dr. Nicolae Panea, prorector al Universităţii din Craiova şi unul dintre referenţii ştiinţifici ai cărţii, a afirmat că „Oraşul Craiova. Craiova City” este rodul fericit al unui pariu cu sine, profesorul Otovescu fiind un creator de şcoală, un dinamizator şi un om care a antrenat şi motivat generaţii de tineri pentru a obţine rezultate. „Este un fel de împlinire a ceea ce numeau anticii – şi vrem să ilustrăm şi noi, la Universitate – a ideii de paideia”, a spus el.