Directorul IICCMER, despre femeile contemporane
Preşedintele executiv al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, afirmă că în plină dictatură comunistă am avut femei care s-au dovedit a fi „bărbate”, acestea putând servi ca modele „generaţiei #Rezist”.
„Omagiem, în absenţă, din păcate, din ce în ce mai mult, pe acele figuri minunate de femei care s-au dovedit a fi ‘bărbate’, în plină dictatură totalitară. Nu în sensul caragialesc, desigur, ci într-unul nemijlocit. Femei puternice, cu un caracter pe măsură, care au fost fie în detenţie, fie au pactizat cu cei din munţi, fie au avut, iată, atitudini subversive, în contextul, de pildă, al colectivizării. Ele şi-au dat măsura unui civism din care noi, astăzi, în generaţia #Rezist, avem multe de învăţat”, a declarat Preda pentru Agerpres.
Preşedintele executiv al IICCMER a participat, joi seară, împreună cu fosta deţinută politic Nina Moica, scriitoarea Ioana Pârvulescu, istoricul IICCMER Clara Mareş şi Mirel Taloş, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), la evenimentul „Femei în comunism – Destine individuale şi colective”, desfăşurat la ICR.
În opinia lui Preda, femeile contemporane pot recupera feminitatea trăitoarelor în comunism.