Beușnița, cea mai spectaculoasă cascadă din România

Aflat la doar 2 ore distanţă de Timişoara, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa este un loc de o frumuseţe deosebită care trebuie vizitat. În luna Mai am făcut o vizită în două week-end-uri diferite la Cascada Beuşniţa şi de fiecare dată spectacolul naturii a fost încântător. Cascada Beuşniţa mi-a plăcut de la prima vedere, întregul traseu până la ea fiind perfect.

Ca să ajungi la Cascada Beuşniţa primul reper este localitatea Potoc şi de acolo sunt semne de direcţionare. De pe şoseaua DN57 (Oraviţa – Moldova Nouă) urmezi indicatorul Sasca Montană. După câţiva kilometri vei ajunge la o intersecţie mare unde vei urma semnul din stânga către Potoc şi Podul Bei. Drumul asfaltat te va conduce până la Podul Bei, de unde poţi urca cu maşina până la Păstrăvărie pe un drum forestier. În week-end la Podul Bei va trebui să plăteşti o taxă de acces de 5 lei.

Traseul până la Cascada Beuşniţa este foarte uşor şi nu îţi va lua mai mult de 2 ore de la Podul Bei. Este un traseu pe drum forestier, uşor accesibil şi pentru copii. Nouă ne-a luat aproximativ 2 ore în pas foarte lejer, oprindu-ne destul de des să pozăm flori şi să numărăm melci (eram după o zi ploioasă şi era plin de melci).

De-a lungul întregului traseu poţi admira micile cascade de travertin formate de-a lungul cursului râului Bei.

Cascada Bigăr are concurenţă serioasă la ea acasă. În judeţul Caraş-Severin există mai multe cascade, de o frumuseţe aparte, dar care nu au beneficiat de promovarea de care s-a bucurat Bigărul. Cel mai bun exemplu este Cascada Beuşniţa, cu Lacul Ochiul Beiului din Parcul Naţional Cheile Nerei.

Top 6 cele mai frumoase cascade din România, ajunse celebre în lume. C… Un obiectiv turistic din România supranumit „miracolul Canionului Mini… Cascada Bigăr a devenit celebră după ce The World Geography a nominalizat-o în articolul „8 cascade unice din întreaga lume”, unde topul era întocmit în baza unicităţilor ce le prezentau căderile respective de apă. O parte a presei din România a preluat ştirea şi a titrat-o scurt şi senzaţional: Bigărul cea mai frumoasă cascadă din lume! Ori realitatea este cu totul alta! “Cascada Bigăr, vara, când scade apa, e groaznică. Muşchiul se usucă. Apă nu e… problema e cu presa cu titlurile de cancan: mori dacă nu vezi nu ştiu ce, pici dacă nu ajungi acolo etc. Bigărul nu e cea mai frumoasă! Ăla nu a fost un clasament de genul asta. Aia nu fac astfel de clasamente, de altfel nu a fost un clasament. Au luat nişte fotografii şi s-a nimerit să o pună pe cea de la Bigăr pe primul loc. Ori la ce ne-a folosit o astfel de promovare? Că promovarea a luat-o mult înaintea posibilităţilor locale de a amenja ceva acolo şi de a dezvolta”, spune Petre Dalea, blogher şi iubitor al naturii din Caraş-Severin. Bigărul e brand, Beuşniţa e emblemă

În Sudul Banatul sunt zeci de cascade de o frumuseţe aparte, însă emblema zonei, cea mai frumoasă şi spectaculoasă cădere de apă este Cascada Beuşniţa, care se află în Parcul Naţional Cheile Nerei. “Nu există termen de comparaţie între cele două. E mult mai mare decât Bigărul. Are 30 de metri, şi o cascadă cu cât este mai înaltă cu atât e mai spectaculoasă, şi se desfăşoară şi pe un front de până la 15 metri. Are tot ce-i trebui pentru a fi considerată o emblemă a zonei. Bigăr este un brand, dar un brand construit, pe când Beuşniţa este emblematică pentru această zonă”, spune Cornel Popovici Sturza, preşedintele Grupului Ecologic de Colaborare NERA.

Surse: adevarul.ro; ghiduri-turistice.info;

Citește și
3 Comentarii
  1. Grigore Mihalache spune

    Adevărat! Nu exista termen de comparație. Traseul spre Cascada Beusnita, pornind de la Podul Bei este suberb, făcut la pas. Păcat ca Beusnita nu are parte de atâta promovare.

    1. Petrica spune

      România e promovata de mitici doar la ei .Vezi iarna doar Valea Prahovei, Sinaia, Poiana Brașov….etc ,nu alte locuri de zece ori mai frumoase din CS,TM AB HD…etc

  2. Sorin Bezdedeanu spune

    Mai precis sunt DOUA cascade Beusnita, una mai frumoasa decat cealalta, adevarate monumente ale naturii, mult mai grandioase decat cascada Bigar, dar mult mai putin popularizate, din motive care tin doar de superficialitate si nevoia de a fi „trendy”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.