Totul despre sindromul de apnee în somn
Persoanele cu sindrom de apnee în somn au un risc crescut de a face infarct sau accident vascular cerebral, de aceea, această tulburare nu trebuie trecută cu vederea.
Sindromul de apnee în somn reprezintă o întrerupere temporară a respiraţiei poate avea forme uşoare, moderate sau severe. Pentru ca acest diagnostic să fie pus, trebuie să existe 5 pauze de somn de minumum 10 secunde într-o oră de somn.
Apneea obstructivă apare pe fondul existenței unor ocluzii ale căilor aeriene superioare. În timpul somnului, căile aeriene se pot bloca în urma relaxării musculaturii gâtului și a limbii. Apneea de somn este însoțită și de sforăit puternic și somn neodihnitor. Persoanele cu acest sindrom se trezesc adesea obosite și se confruntă cu somnolență pe parcursul zilei. Obezitatea, amigdalele mărite și polipii sunt factori de risc ai sindromului de apnee în somn.
Netratat, sindromul de apnee în somn poate duce la complicaţii cardiovasculare (infarct miocardic, tulburări de ritm, hipertensiune arterială), neurologice (accident vascular cerebral), respiratorii (insuficienţă respiratorie, agravarea astmului bronşic sau a BPOC-ului), diabet zaharat, tulburări erectile şi sindrom metabolic. Nu în ultimul rând, acest sindrom poate crește riscul de accidente auto, pentru că determină somnolență, implicit scade vigilența la volan. De asemenea, afectează eficiența la locul de muncă.
Unde ceri ajutor dacă ai probleme cu somnul
În cazul în care ai simptomele specifice sindromului de apnee în somn, apelează la un medic spcialist în patologia somnului. Pentru diagnosticare, există varianta monitorizării la domiciliu, după care poate fi nevoie, pentru mai multă precizie, de testarea în cadrul unui laboroator de somnologie. În cadrul acestora, există aparatură specială (poligraf, polisomnograf), care monitorizează parametrii somnului.
Știai că…
…în România există peste 80 de laboratoare de somnologie?
Este nevoie de purtarea unui aparat special
Tratamentul acestui sindrom are ca scop restaurarea respirației normale, implicit obținerea unui somn odihnitor. Persoanele care au formă moderată sau severă de apnee de somn pot beneficia de un tratament ce constră într-o „atelă pneumatică” (aparatul CPAP), adică ventilația cu presiune pozitivă continuă. Dispozitivul ţine deschisă calea respiratorie, iar în acest fel nu se mai produc pauzele de respiraţie. Aparatul furnizează aer sub presiune faringelui cu ajutorul unei măști nazale. Presiunea aparatelor CPAP se reglează în laboratoarele de somnologie. Există mai multe tipuri de astfel de aparate, care sunt recomandate de medic în funcție de particularitățile fiecărui pacient.