Expoziția „Basarabia –100 de ani de la Unirea cu România”, la MNIR

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției temporare „Basarabia – 100 de ani de la Unirea cu România”.

Vernisajul va avea loc joi, 29 martie a.c., începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București.

Publicul care va vizita această expoziție va avea ocazia de a medita asupra documentelor esențiale prin care românii basarabeni și-au exprimat, în anii 1917-1918, în mod liber, ferm și democratic, năzuințele de recunoaștere a drepturilor legitime de a-și decide singuri soarta, ca populație autohtonă și majoritară în teritoriul dintre Prut, Nistru și Marea Neagră.

Vizitatorii vor putea înțelege acțiunea extraordinară a elitelor politice și intelectuale ale românilor din vechiul Regat, de a fructifica o uriașă și unică oportunitate istorică și să sprijine demersul conaționalilor din Basarabia de a se uni cu Țara. Demersurile românilor din ceea ce mai rămăsese liber din teritoriul național sunt cu atât mai demne de a fi apreciate, cu cât ele veneau din acea mică Românie, redusă doar la o parte din teritoriul Moldovei din dreapta Prutului, aflată ea însăși în fața unor probleme de viață și de moarte, prinsă între tentaculele armatelor Puterilor Centrale, bandelor bolșevicilor și naționaliștilor ucraineni, izolată de Aliați.

Votul zdrobitor al Sfatului Țării din 27 martie/9 aprilie 1918, organul reprezentativ, ales democratic, al tuturor locuitorilor din Basarabia, este și va rămâne elocvent peste veacuri pentru adevărata dorință a românilor și a altor etnii din ținutul dintre Prut și Nistru, rupt din trupul Moldovei de către Imperiul Rus în 1812. Și azi, la 100 de ani de la acele momente istorice, sprijiniți pe adevărul de necontestat al documentelor, putem spune lumii: Da! Românii dintre Prut și Nistru au dorit ca „Basarabia să se unească cu Mama sa, România”!

Unirea Basarabiei cu România a fost prima piatră așezată la temelia edificiului desăvârșirii unității naționale a României, edificiu clădit pe comunitatea de limbă, cultură și istorie, cimentat de râuri de sânge și lacrimi. Această primă Unire a fost o mare operă a mai multor generații, pentru succesul căreia și-au dat mâna politicienii, soldații și ofițerii, intelectualii și cetățenii de rând de pe ambele maluri ale Prutului, cărora li s-au alăturat și voluntarii români din Transilvania și Bucovina, cu toții convinși că dreptatea istorică este de partea lor. Într-un fel, a fost o repetiție pentru seria „unirilor” care vor marca acel unic an istoric al românilor – 1918.

Cu acest prilej vizitatorul de azi va putea aprecia cât de mare a fost rolul intelectualilor ridicați din rândul românilor basarabeni: învățători, profesori, preoți, scriitori, juriști, economiști, medici, bărbați și femei, oameni cu idei politice de stânga sau de dreapta, republicani sau monarhiști, dar cu toții animați de ideea apărării drepturilor românilor din acest ținut la demnitate națională și dreptate socială.

Proiectul expozițional este rodul cooperării fructuoase dintre Muzeul Național de Istorie a României și cele mai reprezentative instituții din România și Republica Moldova dedicate păstrării memoriei istorice a națiunii: Arhivele Naționale ale României, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova – Arhiva Națională a Republicii Moldova.

Demersul nostru a fost spijinit, cu generozitate, de domnul Iurie Colesnic și de domnul Dan Dimăncescu, care ne-au pus la dispoziție prețioase documente și informații.

Realizată prin efortul comun al unor instituții atât de prestigioase, avem speranța că expoziția „Basarabia – 100 de ani de la Unirea cu România” va contribui la o mai bună înțelegere și cunoaștere a istoriei noastre de către generația care are șansa să trăiască Centenarul celebrării desăvârșirii unității naționale a românilor și va constitui, fie și o simbolică recunoștință pentru năzuințele și faptele extraordinare ale acelor visători minunați care, în urmă cu un secol, declarau Unirea în fața întregii lumii.

Expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 29 martie – 30 iunie a.c., putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.