Sarkozy vrea să scape de controlul judiciar

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, inculpat miercuri în cadrul anchetei privind finanţarea de către Libia a campaniei sale electorale din 2007, va face apel împotriva controlul judiciar care i-a fost impus, a anunţat vineri avocatul său Thierry Herzog, la postul de radio RTL, informează AFP.

Controlul judiciar îi interzice lui Sarkozy să aibă întâlniri cu nouă protagonişti ai acestui caz, dintre care doi foarte apropiaţi, Claude Gueant şi Brice Hortefeux, foşti miniştri în timpul preşedinţiei sale (2007-2012), precum şi să se deplaseze în Libia, în Egipt, în Tunisia şi în Africa de Sud.

Măsura este o premieră pentru un fost şef de stat al celei de-a V-a Republici, în vigoare după adoptarea Constituţiei din 1958.

„Există în Franţa un grad dublu de competenţă juridică. Avem dreptul să facem apel. Voi face apel împotriva acestui control judiciar şi vom vedea ce va spune Camera de Instrucţie de la Paris”, a declarat Herzog.

După mai mult de 24 de ore în care s-a aflat în custodia poliţiei, Sarkozy a fost inculpat miercuri seara pentru „corupţie pasivă”, „finanţare ilegală a campaniei electorale” şi „tăinuire de deturnare de fonduri publice libiene”. Sarkozy dezminte toate acuzaţiile care i se aduc.

Această punere sub urmărire constituie o reală accelerare în acest dosar deschis în urmă cu aproape cinci ani de magistraţi din departamentul financiar.

Avocatul lui Sarkozy a amintit că în trecut clientul său a mai fost inculpat, dar a fost achitat, în afacerea Bettencourt. „Va fi la fel şi în acest caz”, a declarat el.

Thierry Herzog a precizat că fostului preşedinte francez i s-au pus, cât a fost reţinut, „peste 200 de întrebări” şi că el „a răspuns la toate aceste întrebări”.

Joi seara, Nicolas Sarkozy a lansat el însuşi un puternic contraatac mediatic, în jurnalul de ştiri de pe postul TF1. El a promis că „va face să triumfe onoarea” sa, victimă a „infamiei” de care dau dovadă „banda lui Ghaddafi” şi Mediapart, care a publicat în 2012 un document libian ce făcea referire la o finanţare de ordinul a milioane de euro.

De la publicarea, în mai 2012 pe site-ul Mediapart, a documentului libian ce evoca finanţarea campaniei lui Nicolas Sarkozy de către regimul din Libia condus de Muammar Ghaddafi, investigaţiile magistraţilor au avansat considerabil, amplificând suspiciunile legate de finanţarea campaniei electorale din 2007 a fostului preşedinte francez.

În noiembrie 2016, în pline alegeri primare ale partidului Republicanii, intermediarul Ziad Takieddine a afirmat că transportase suma de 5 milioane de euro cash de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 şi începutul lui 2007,

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.