„Descoperă și cunoaște România”, ediția Centenar, prima etapă

În perioada 23-25 martie a.c., s-a desfășurat prima etapă a proiectului „Descoperă și Cunoaște România”, ediția Centenar, dedicată românilor din toate comunitățile istorice. Aceasta a debutat pe data de 23 martie cu prezența în România a 50 de etnici români din Ucraina – sudul Basarabiei.

Programul pregătit de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a cuprins atât vizite la monumente istorice și muzee, cât și întrevederi cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale. Cei 50 de etnici români din Ucraina au participat la festivitatea de deschidere de la Palatul Parlamentului, unde, ulterior, au avut beneficiat și de un tur clădirii, a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume.

În cadrul conferinței, etnicii au primit un mesaj de bun venit din partea doamnei ministru Natalia-Elena Intotero și a domnului Dumitru Mergeani, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea. Până la finalul primei zile, participanții au vizitat Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, unde au admirat costume populare românești, construcții reprezentative provenite din importante zone etnografie, expoziții temporare realizate în parteneriat cu muzee și instituții culturale de prestigiu, construindu-și o imagine de ansamblu asupra vieții tradiționale românești.

A doua zi a proiectului a cuprins o vizită la Consiliul Județean Dâmbovița, unde etnicii români din sudul Basarabiei au fost primiți de către domnul Președinte Daniel Comănescu, doamna deputat Oana-Silvia Vlăducă și doamna deputat Georgeta-Carmen Holban. Ulterior, participanții, însoțiți de secretarul de stat Veaceslav Șaramet, au vizitat Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni și Muzeului de Istorie. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Mănăstirea Dealu, punându-se astfel accent nu doar pe latura culturală românească, ci și pe cea spirituală.

Înainte de a se întoarce acasă, MRP le-a pregătit participanților ca destinație Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, unde aceștia au aprofundat subiecte precum biodiversitatea României, istoria umană, etnologia și mineralogia.

Prima etapă a proiectului „Descoperă și Cunoaște România”, ediția Centenar s-a încheiat pe data 25 martie 2018, cu impresii și gânduri pozitive din partea celor 50 de etnici români din Ucraina – sudul Basarabiei, urmând ca celelalte etape dedicate tinerilor din comunitățile să se desfășoare în perioada martie – decembrie 2018.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.