Peste 46 de miliarde de euro au intrat în România

0

Fondurile europene intrate până în prezent în România depăşesc 46 de miliarde de euro, din care numai în perioada actuală de programare avem aproape 10 miliarde de euro, a declarat, joi seara, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

„Fondurile europene intrate până în prezent în România, atât fondurile de preaderare, cât mai ales fondurile postaderare, începând cu anul 2007 şi până în prezent, practic au intrat în ţară 46 de miliarde de euro, din care numai în perioada actuală de programare au intrat aproape 10 miliarde de euro. Aceşti bani sunt încasaţi de România, bani pe care i-am primit de la UE. Mă refer la toate fondurile europene, care înseamnă atât coeziune, cât şi investiţiile în agricultură, inclusiv plăţile directe cu care suntem la zi, după cum bine ştiţi de la domnul ministru Daea, plăţi directe de la fermieri. Toate aceste sume înseamnă aproape 10 miliarde de euro intrate în România”, a precizat Plumb, la Antena 3.

În ceea ce priveşte rata contractării fondurilor europene, ministrul a precizat că sunt mii de proiecte în evaluare, iar valoarea contractată se ridică la peste 11 miliarde de euro.

„Numai pentru actuala perioadă de programare, pe tot ce înseamnă coeziune, adică investiţii în vederea reducerii decalajelor dintre regiunile mai puţin şi mai mult dezvoltate, înseamnă 28 de miliarde de euro. Din aceşti 28 miliarde de euro, în momentul de faţă avem o contractare de 11,163 miliarde de euro, adică am ajuns la 40%, luând în considerare faptul că în ianuarie 2017, când guvernul PSD-ALDE a intrat să gestioneze fondurile europene, rata de contractare era de 5% şi acum am ajuns la 40%”, a spus Rovana Plumb.

Întrebată câte din aceste fonduri contractate vor deveni realitate, ministrul a răspuns: „Toate, până în anul 2023”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.