Fundația Conservation Carpathia, 21.000 ha de pădure salvate de la tăiere
Fundația Conservation Carpathia (FCC), o organizație românească, a demarat în 2009, unul dintre cele mai importante proiecte private de conservare a pădurilor din Europa, în sudul Carpaților românești. Cele 21.000 de hectare de păduri cumparate de către FCC în estul munților Făgăraș sunt în strictă protecție și reprezintă o oaza de liniște pentru faună.
Un proiect unic în România:
- 21000 ha de pădure salvate de la tăiere
- 24000 ha conservare faună, fără vânătoare sportivă sau pentru trofee
- 500 ha reîmpădurite
- 1,5 milioane de puieți plantați
- 8 pepiniere de puieți forestieri
- 1. 200 de elevi și profesori implicați în proiecte de educație de mediu
Munții Făgăraș – cel mai mare Parc Național din Europa
Când vine vorba despre mediu, România este pe primul loc în Uniunea Europeană: are cea mai mare suprafață de păduri virgine, cele mai numeroase populații de carnivore mari, cea mai bogată biodiversitate și cea mai mare suprafață nefragmentată de păduri. În aceste vremuri de suprapopulare umană, schimbări climatice și o criză a biodiversității cu care nu ne-am confruntat niciodată înainte, aceste bunuri naturale devin o comoară, iar cele mai multe din țările Europei au pierdut-o. În timp ce resursele naturale sunt distruse cu o viteză alarmantă, România încă mai adăpostește cele mai importante zone de conservare și are un potențial fantastic de dezvoltare, pe baza unei economii verzi.
Există numeroase exemple, care demonstreză cât de mult au stimulat ariile protejate economia locală prin turism, produse cu marca ariei protejate sau prin dezvoltarea piețelor locale. În special, parcurile mari atrag un număr uriaș de vizitatori și au un impact pozitiv semnificativ asupra comunităților locale. În Europa, există peste 300 de parcuri naționale, dar nișa unui Yellowstone european nu este încă ocupată.
Munții Făgăraș, au potențialul de a deveni o astfel de emblemă pentru Europa, o șansă unică de creștere economică, dezvoltare a comunităților locale și de capital pozitiv de imagine pentru România.
Non-intervenția – o abordare puțin întâlnită
Proiectul Fundației Conservation Carpathia este unic în România, datorită filosofiei prea puțin întâlnite în țara noastră: non-intervenția. Pădurile cumpărate intră într-un proces de conservare și nu mai sunt exploatate. Sunt păzite de o echipă de rangeri FCC, care patrulează pentru a combate tăierile ilegale. Unde a fost posibil, au fost supra-protejate (peste 8.000 de hectare sunt introduse în zona de non-intervenție a sitului Natura 2000 Munții Făgăraș, în nucleul de strictă protecție a Parcului Național Piatra Craiului și în Catalogul Național al pădurilor virgine și cvasi-virgine).
De asemenea, FCC vine cu o abordare nouă a managementului faunei: monitorizare non-invazivă prin analize ADN pentru speciile urs, râs și lup, activități de evaluare faună, cercetare științifică, management cingetic centrat pe crearea oazelor de liniște pentru faună și pe prevenirea potențialelor pagube. În plus, au început demersurile pentru reintroducerea zimbrului și a castorului și continuă să dezvolte programe de observare a animalelor sălbatice, prin intermediul unei rețele de observatoare, ca un exemplu de afacere verde, care să aducă beneficii și dezvoltare ecoturistică locală.
Cameră monitorizare: https://www.youtube.com/watch?v=ryxwvoCSweU&t=28s
În 2012, FCC a început o campanie amplă și necesară de reîmpădurire în munții
Făgăraș, Leaota și Iezer-Păpușa. În cele 8 pepiniere ale fundației au crescut specii de puieți, importante din punct de vedere ecologic (brad, fag, ulm, scoruș, paltin, anin, molid). FCC a atins în această primavară cifra de 1.5 milioane de puieți plantați și a realizat lucrări de reconstrucție ecologică, pe mai mult de 500 de hectare de suprafețe tăiate abuziv în perioada 2005-2010, grav degradate.