Semnal de alarmă: Culele din România, în pericol!
Arhitecţii prezenţi sâmbătă la simpozionul „2018 Anul European al Patrimoniului – Culele din România”, organizat la Craiova de Filiala Euroregională Sud-Vest Oltenia a Uniunii Arhitecţilor din România, au atras atenţia că aceste construcţii, reprezentative pentru România, dispar una câte una din cauza nepăsării şi au cerut implicarea autorităţilor judeţene pentru salvarea lor.
Arhitectul Pavel Popescu, preşedintele Filialei Euroregionale Sud-Vest Oltenia a Uniunii Arhitecţilor din România, a arătat că, în ultimii ani, Cula de la Mătăsari (judeţul Gorj), una din cele două de lemn din România, a dispărut „pur şi simplu”.
„Uin cele două cule de lemn care mai erau în România a dispărut. Este vorba de Cula de la Mătăsari. E o mare pierdere. (…) Acum cinci ani de zile, când am văzut-o eu, se mai putea încă face ceva: un acoperiş, ceva deasupra. Când am fost ultima dată deja toate elementele de acoperiş căzuseră. Am semnalat şi nu s-a făcut nimic. Iar acum acolo este probabil semănat grâu. Am simţit o mare durere şi nu m-am mai putut duce acolo. A mai rămas o singură culă de lemn în România – Cula „Davani” din Samarineşti (judeţul Gorj). Măcar pe aia să ne ţinem cu dinţii să nu dispară, pentru că este singura culă de lemn care a mai rămas în România”, a declarat pentru Agerpres arhitectul Pavel Popescu.
El a explicat că a început demersurile de salvare a culelor din România în anul 2010, însă nu a găsit susţinere la autorităţile locale, deşi costurile nu ar fi fost foarte mari.