Avantajele chimioterapiei
Chimioterapia este un tip de tratament pentru cancer care foloseşte medicamente cu scopul de a distruge celulele bolnave şi acţionează la nivelul celor maligne, care se divid şi cresc rapid, încetinind sau oprind creşterea acestora, afirmă dr. Romelia Sfetcu, medic primar Oncologie medicală, Competenţe Îngrijiri paleative şi Ultrasonografie generală, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar „Carol Davila”.
”Scopul chimioterapiei nu este acelaşi pentru fiecare pacient şi depinde de tipul de cancer şi de cât de avansat este acesta. Chimioterapia poate fi folosită ca tratament pentru prevenirea reapariţiei celulelor canceroase după intervenţia chirurgicală, prevenirea răspândirii cancerului în alte organe, astfel încât operaţia să se poată efectua mai uşor, micşorarea dimensiunii unei tumori incurabile cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii şi pentru a ameliora simptomele (denumită chimioterapie paliativă)”, explică medicul.
În ceea ce priveşte administrarea medicamentelor citostatice, dr Romelia Sfetcu spune că acest lucru se poate face într-un spital, cabinet medical sau la domiciliul pacientului iar tratamentul este stabilit în funcţie de tipul de cancer, medicamentele folosite şi modul în care răspunde organismul.
”Uneori, tratamentul înseamnă înghiţirea unei pastile sau se administrează printr-o injecţie. Frecvent însă, la cei mai mulţi pacienţi tratamentul este injectabil, printr-o venă. Chimioterapia intravenoasă se realizează cu ajutorul unor branule, porturi sau camere implantabile şi pompe pentru perfuzie continuă, în special când durata tratamentului este mai lungă. Chimioterapia se administrează pe cicluri de tratament, care pot dura una sau mai multe zile şi sunt urmate de o perioadă de repaus. Medicul oncolog va stabili planul de tratament chimioterapic în funcţie de tipul de cancer, de medicamentele folosite şi de modul în care organismul tău răspunde la tratament”, adaugă dr. Romelia Sfetcu.
Medicul mai arată că o caracteristică esenţială a chimioterapiei clasice este absenţa unei specificităţi absolute asupra celulei canceroase, adăugând că eficacitatea acesteia se bazează pe diferenţa de susceptibilitate între celulele tumorale şi cele normale.