„În umbra uitării“, o nouă premieră la Teatrul German de Stat Timişoara
Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) prezintă la începutul lunii mai o nouă producție. Piesa „În umbra uitării“ scrisă şi regizată de Simona Vintilă, va avea premieră vineri, 11 mai 2018, la ora 19.30, iar următoarea reprezentaţie va avea loc sâmbătă, 12 mai 2018, la ora 19.30.
Astfel, cu această ocazie, vă invităm la conferința de presă organizată de către Teatrul German marți, 8 mai 2018, începând cu ora 14.00. La eveniment, care va avea loc în foaierul teatrului, va participa și Simona Vintilă, care va intra în dialog cu jurnaliștii.
În umbra uitării este o piesă despre dezvăluiri dureroase, despre dragoste și suferință, boală și declin, apartenență și dezrădăcinare, dorință și neputință și despre impactul pe care îl produce o boală neiertătoare, Alzheimer, în viața unei familii moderne. Textul însăilează povestea de viață a soțului aflat mai tot timpul în delegații de serviciu, a fiicei plecate la studii în străinătate, și a mamei, personajul principal, rămasă singură, ce devine din ce în ce mai copleșită de treburi și de stresul cotidian, inerent societății moderne. În spațiile rămase goale ale acestei relații își face apariția, personificată, chiar boala, al cărei destin este de a externaliza drama familiei destrămate, rotunjind calitatea contemporană a acestei menajerii de sticlă. Caracterul autobiografic îi conferă o tușă sinceră, inechivocă, a suferințelor pe care boala Alzheimer le provoacă în rândul celor afectați, cât și în rândul aparținătorilor acestora.
Simona Vintilă a declarat despre această producție: „Mă bucur să văd această piesă, autobiografică în mare parte, transpusă scenic (…) nu numai pentru că experimentez de doisprezece ani etapele acestei grave afecțiuni alături de mama mea, ci și pentru că doresc să împărtășesc lumii o parte din ravagiile pe care boala Alzheimer le provoacă în rândul suferinzilor de această afecțiune, cât și în rândul aparținătorilor (…). Îl dedic postmortem, din păcate, celei care a fost în perioada 1996-2017 președinta Societății Române Alzheimer, Filiala Timișoara, – dr. Aurora Heim.“
Interpretează actorii Simona Vintilă, Franz Kattesch, Isa Berger, Rareş Hontzu, Radu Brănici, Dana Borteanu şi pianistul Aurel Dragalina (invitat). Regiei semnate de Simona Vintilă i se alătură scenografia şi costumele realizate de Ioana Popescu. Muzica originală îi aparţine lui Ilie Stepan, fondatorul formației timișorene Promusica, iar design-ul video este semnat de Cristian Ienciu.
Simona Vintilă a absolvit în 2010 studiile de master în regie la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş. A debutat pe scena TGST ca actriță în 1999, unde a semnat şi regia basmelor muzicale „Frumoasa şi Bestia”, „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici” şi „Hänsel şi Gretel”, a musicalului „Sunetul muzicii” şi a spectacolelor „Grăsani în fustă” şi „Mai uşor cu bunicuţa“. De asemenea, a montat şi spectacole la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad („Blessed” şi „Alice în Ţara Minunilor”) şi la Teatrul Gong Sibiu („Vrăjitorul din Oz”). A fost prezentă în calitate de regizor la Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu din Petroșani cu „Dragoste în zbor” și la Teatrul Gong din Sibiu cu „Ridichia cea uriașă”. Mai mult, a participat cu 2 spectacole independente la Teatrul Țache – „Audiția” și „Ghetto” (ambele semnate de ea) și la „One life show” (spectacol scris de Mihai Ignat). În plus, a apărut pe scena prestigiosului festival NONSTOP de la Chemnitz cu spectacolul „Botho Strauß meets August Strindberg”. În prezent este angajată la Teatrul German de Stat Timişoara.
Spectacolele au loc în sala Teatrului German și beneficiază de traducere în limba română.