10 reguli de îngrijire ale picioarelor pentru persoanele cu diabet
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în regiunea europeană există aproximativ 60 de milioane de persoane cu diabet zaharat. În cazul unei îngrijiri neadecvate, diabetul zaharat, indiferent de tipul lui, poate conduce la complicaţii care pot pune în pericol o serie de organe şi de funcţii ale organismului. Una dintre aceste afecțiuni este „piciorul diabetic” (termen care reunește complicațiile diabetului la nivelul picioarelor, cel mai frecvent neuropatia diabetică, arteriopatia obliterantă și deformările anatomice).
„Persoanele cu diabet trebuie să fie atente la bătături, călcâie crăpate, calozități sau rănile produse de încălțămintea neadecvată, acestea putând conduce la ulcerații și din păcate, nu rareori, la amputații invalidante. Inspectarea zilnică a picioarelor trebuie să fie o regulă de aur care trebuie respectată pentru a evita complicaţiile”, a declarat Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.
10 paşi de îngrijire a picioarelor pentru persoanele cu diabet:
- Observarea stării picioarelor trebuie să se facă zilnic pentru a identifica, în fază incipientă, orice modificare. De verificat cu atenţie zonele mai greu accesibile şi cele dintre degete (se poate folosi o oglindă sau ajutorul unui membru al familiei);
- Picioarele trebuie spălate zilnic cu apă caldă şi săpun și șterse atent (mai ales în spațiile interdigitale);
- Nu trebuie introdus piciorul umed în ciorapi, deoarece umezeala predispune la micoze;
- Unghiile se taie drept. Colțurile se rotunjesc cu o pilă de carton pentru a evita producerea unor eventuale răniri accidentale. Este contraindicată „pedichiura de baie”;
- Pe pielea piciorului bine uscată se aplică o cremă hidratantă pentru a evita uscarea piciorului, care poate conduce la crăpături şi acestea, mai departe, la apariţia de infecţii bacteriene (crema nu se aplică în spațiile interdigitale!);
- Încălţămintea trebuie să fie comodă, să nu strângă sau să bată!
- O persoană cu diabet nu trebuie să umble desculţă! De asemenea, nu se recomandă punerea piciorului gol în pantof!
- Trebuie folosiți ciorapi din 100% bumbac, deoarece aceştia nu menţin umezeala. Ciorapii trebuie schimbaţi de câteva ori pe zi, în cazul în care piciorul transpiră;
- Persoanele cu diabet, putând avea o sensibilitate diminuată (sau chiar absentă!), trebuie sa fie atente la frig sau la apa foarte caldă deoarece este posibil ca ei să nu simtă corect temperatura şi se pot răni.
- Orice simptom sau semn al unei modificări a pielii la nivelul piciorului (durere, lipsa sau diminuarea sensibilităţii, mâncărime, fisuri, descuamare cu iritaţii, înnegrirea unghiilor) poate fi un semnal de alarmă, deci persoana cu diabet trebuie să meargă la medic!
Din cauza diminuării sau absenței sensibilității, de multe ori pacienții întârzie să solicite consultul medical, ceea ce poate duce la complicarea unor leziuni aparent banale. De aceea este imperios necesar ca o persoană cu diabet să acorde timp zilnic pentru îngrijirea adecvată a picioarelor, pentru a evita complicaţii care, în anumite situaţii, pot fi foarte grave.
Despre Asociația de Podiatrie
Înființată în 2015, Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea profesiei de podiatru, alături de informarea și educarea populației, precum și a profesioniștilor (medici, asistente și fiziokinetoterapeuți) în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor.
Mai multe detalii despre Asociația de Podiatrie pe: www.podiatrie.ro