Românii vor prevenția și tratamentul cancerului, prioritară!
58% dintre români consideră că prevenţia şi tratamentul cancerului ar trebui să fie prioritatea României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în 2019, arată studiul „Atitudini şi percepţii despre cancer în rândul populaţiei României”, realizat de Centrul pentru Inovaţie în Medicină şi IMAS şi dat publicităţii miercuri.
Potrivit aceluiaşi studiu, 4,4% dintre români au fost diagnosticaţi cu cancer la un moment dat, în timp ce 21,8% au un membru al familiei diagnosticat cu cancer (soţ/soţie, fiu/fiică, mamă/tată).
Nivelul de informare asupra inovaţiei în oncologie (medicina personalizată, imuno-oncologie) a crescut cu aproape 15% în ultimii 2 ani.
„Un român din 4 are o experienţă directă sau mediată cu cancerul, ceea ce ne indică un impact major al bolii în cadrul populaţiei României. De aici, nevoia de a face din cancer o prioritate pentru sistemul de sănătate, dar şi pentru societate, în ansamblu’, a declarat dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.
La întrebarea „Care credeţi că ar trebui să fie prioritatea României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în ceea ce priveşte domeniul sănătăţii?’, 58% dintre români au indicat prevenirea şi tratarea cancerului drept principal subiect care ar trebui promovat de ţara noastră, celelalte subiecte fiind prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare (28,5%) şi prevenirea şi tratarea hepatitei C (7,6%).
Informarea asupra inovaţiilor în oncologie se corelează cu o atitudine mai optimistă în faţa bolii. 44% dintre români afirmă că au auzit despre medicina personalizată, numărul românilor care declară că sunt familiari cu acest termen fiind mai mare cu 14% faţă de nivelul anului 2016.