Maria Grapini aduce vești importante pentru românii interesați de IT

Avansul tehnologic evident este, în opinia europarlamentarului PPU-sl, Maria Grapini, un fapt pozitiv, atât timp cât cetățenii europeni, indiferent de situație sau pregătire, sunt încurajați să țină pasul, să se adapteze ritmului acestui secol, unii să învețe pași elementari, alții să performeze, în ceea ce generic numim IT. 

În această idee, umanista a adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene, cu accent pe alocarea de fonduri de la buget pentru instruirea cetățenilor în utilizarea calculatorului.

“Digitalizarea este unul dintre obiectivele importante ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European. Digitalizarea presupune nu numai tehnologie și programe care să îi permită să funcționeze, ci și învățare, creșterea abilităților și a cunoștințelor cetățenilor europeni din toate zonele, inclusiv din mediul rural. Din punctul meu de vedere, este nevoie să se aloce fonduri pentru instruire, pentru învățarea utilizării calculatorului și deprinderea de noi competențe pentru a lucra online. Are Comisia în vedere alocarea de fonduri de la buget pentru instruirea cetățenilor, mai ales în zonele rurale?”, a scris Maria Grapini.

Comisia Europeană i-a răspuns umanistei, prezentându-și agenda consistentă și obiectivele deja realizate, pe domeniul care a cucerit deja lumea.

“Comisia a demarat o serie de inițiative care să permită cetățenilor să dobândească competențe digitale. Agenda pentru competențe în Europa sprijină dezvoltarea Coaliției pentru competențe și locuri de muncă, al cărei rol este de a reuni statele membre și părțile interesate care se angajează să ia măsuri în vederea dezvoltării competențelor digitale pentru grupurile-țintă din cadrul următoarelor categorii: cetățenii, populația activă, specialiștii din sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) și sectorul educației. Se recomandă statelor membre să pună în aplicare măsuri pentru a îmbunătăți competențele de bază (alfabetizarea digitală, competențele numerice și digitale) ale adulților cu competențe sau cu calificări scăzute”, îi răspunde CE europarlamentarului PPU-sl.

Maria Grapini a fost informată că tema este o prioritate pentru Europa, iar Comisia Europeană a lansat proiectul-pilot privind stagiile „Oportunități digitale” cu scopul de a oferi stagii transfrontaliere unui număr de până la 6 000 de studenți până în 2020. Stagiarii care vor beneficia de această inițiativă își consolidează competențe specifice în sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor!

Cât despre bani direcționați concret în obținerea competențelor digitale, CE va acorda “sprijin coerent și cuprinzător pentru consolidarea competențelor digitale necesare în Europa, de la competențe digitale de bază, la cele avansate, prin mai multe programe. Pentru prima dată, Comisia propune alocarea unei părți din buget (în cadrul programului Europa digitală) pentru dezvoltarea competențelor digitale avansate în domenii precum calculul de înaltă performanță, securitatea cibernetică, inteligența artificială și serviciile publice digitale”, se arată în răspunsul transmis umanistei.

“E foarte clar că România trebuie să acționeze acum, iar studenții noștri să se intereseze de oportunitățile oferite și să aplice. Sunt convinsă că avem șanse reale ca dintre cei 6000 de studenți, parte din program, foarte mulți să fie de-ai noștri! Sunt de acord cu CE, pentru că toate aceste noi instrumente ale UE vor asigura faptul că cetățenii Uniunii pot beneficia de transformarea digitală, într-un mod echitabil!”, a declarat europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.