Fondul de rezervă al Guvernului a ajuns la 1,2 miliarde de lei!

Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului a ajuns la aproximativ 1,2 miliarde de lei, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, subliniind că, în ceea ce priveşte buffer-ul (rezervele în valută ale Trezoreriei), acesta este mai mare faţă de finele anului 2017, dar are o structură modificată.

„Fondul de rezervă este acum la aproximativ 1,2 miliarde lei, dacă nu mă înşel. Acolo este anticipată o nevoie de asigurare a fondurilor necesare pentru pesta porcină africană, despăgubirile necesare şi nu numai, eventuale alte calamităţi, sau efecte ale calamităţilor, pentru că sunt astfel de solicitări de Hotărâri de Guvern ce au şi impact bugetar destul de însemnat pe zona de efecte de calamităţi, finanţare pentru proiecte locale (…) primim din ce în ce mai mult la decontat, pentru că a fost perioada în care au făcut licitaţii comunităţile locale şi acum vin la decontat la Ministerul Dezvoltării. Şi aceste sume sunt prinse, pentru că am spus foarte clar că, în principiu, ministerul şi Guvernul Trebuie să asigure banii pentru ce înseamnă investiţii”, a explicat Teodorovici.

La începutul acestei luni, înainte de rectificarea bugetară, ministrul Finanţelor anunţase că fondul de rezervă este zero.

Referitor la discuţiile apărute în ultima perioadă legate de buffer, şeful MFP a precizat că în prezent este mai mare faţă de finele anului trecut, în schimb structura acestuia a fost modificată.

„Buffer-ul, acest fond creat, cred că nu mai are altcineva în Europa, dacă vă uitaţi la nivelul decembrie 2017 momentul de azi, este mai mare. În schimb, structura este modificată, dar nu pot să v-o dau. Dar per total, ce avem noi trezorerie, că vorbim de euro, că vorbim de lei, cumulat este mai mare fondul decât era în decembrie 2017, dar pe structură nu avem cum să discutăm pentru că este vorba de strategia Ministerului Finanţelor de a se împrumuta, cât se împrumută”, a spus Teodorovici.

El a subliniat că România nu se împrumută mai scump decât se împrumuta şi datoria publică a scăzut faţă de decembrie 2017 „la 34,9% din PIB, dacă nu mă înşel”.

Ministrul a precizat că nu sunt probleme de finanţare şi că îşi doreşte un calendar foarte exact în ceea ce priveşte obiectivele pe care Guvernul doreşte să le îndeplinească în perioada următoare, pentru a fi cunoscute de piaţă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.