47 de europarlamentari, scrisoare deschisă către premierul Dăncilă

Un număr de 47 de europarlamentari i-au trimis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă pe tema referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie, spunând că Executivul este practic complice la încălcarea drepturilor omului. Europarlamentarii atrag atenţia că redefinirea familiei poate dăuna copiilor din toate familiile pentru că se promovează mesajul că familiile monoparentale, partenerii care nu sunt căsătoriţi sau bunicii care îşi cresc nepoţii nu se încadrează în „definiţia îngustă propusă de referendum” şi nu merită să fie recunoscute şi protejate.

„Am fost consternaţi să aflăm că referendumul pe tema redefinirii familiei ca fiind uniunea între un bărbat şi o femeie va avea loc în perioada 6 – 7 octombrie. Această redefinire a familiei are potenţialul de a dăuna copiilor din toate familiile, prin promovarea mesajului că familiile monoparentale, partenerii necăsătoriţi şi copiii, bunicii care îşi cresc nepoţii, „rainbow families” şi toate celelalte familii care nu se încadrează în definiţia îngustă propusă de referendum nu merită să fie recunoscute şi protejate. Permiterea continuării referendumului fără a fi asigurate forme alternative de recunoaştere juridică pentru familii vă face să păreţi că sunteţi complici la încălcările drepturilor omului, care sunt în curs de desfăşurare, şi că sunteţi împotriva drepturilor tuturor celor care trăiesc în familii „ne-tradiţionale””, arată europarlamentarii în scrisoarea deschisă adresată premierului.

Ei spun că prin referendumul pentru redefinirea familiei se încurajează discursul prin ură şi violenţă împotriva persoanelor LGBT, iar acestea, inclusiv copiii, sunt puse într-o poziţie vulnerabilă şi sunt discriminaţi.

Europarlamentarii mai atrag atenţia că familia nu este definită în Convenţia ONU privind drepturile copilului ca fiind formată între un bărbat şi o femie, fiind acordate tuturor copiilor aceleaşi drepturi, indiferent cine sunt părinţii lor.

„Hotărârea recentă a Curţii Constituţionale din România, conform căreia cuplurile de ecelaşi sex ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca şi cuplurile heterosexuale, subliniază că familiile curcubeu nu au protecţie în prezent şi nu au drepturi legale în România, indiferent de naţionalitatea lor. Absenţa legislaţiei privind parteneriatele civile şi lipsa legii recunoaşterea documentelor publice şi a deciziilor judecătoreşti în cadrul UE (în ceea ce priveşte adoptarea, de exemplu) face ca toate cuplurile de acelaşi sex şi copiii lor să se afle într-o stare juridică de tip limbo (în uitare, n.red.), împiedicându-i să se bucure pe deplin de drepturile lor ca cetăţeni egali ai UE. În ciuda hotărârii recente a CJUE în cazul Coman, soţii de acelaşi sex în România rămân în situaţii juridice instabile. Acest lucru pune foarte mult în pericol libertatea de circulaţie a cetăţenilor UE, care reprezintă piatra de temelie a proiectului UE”, mai scriu europarlamentarii.

Ei cer explicaţii premierului cu privire la emiterea unei OUG prin care referendumului să se desfăşoare în două zile, nu într-o singură zi, aşa cum a fost până acum. Europarlamentarii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că acest lucru ar putea fi interpretat ca pe o încercare deliberată de a influenţa rezultatul referendumului, prina sigurarea pragului de participare de 30 la sută, în timp ce, spun ei, a nu utiliza sistemul integrat de monitorizare a voturilor poate fi văzută ca pe o încurajare a fraudei.

„În concluzie, şi în lumina acestei situaţii, invităm guvernul român să se asigure că toate cuplurile beneficiază de protecţie juridică şi că toţi copiii – inclusiv copiii de părinţi de acelaşi sex şi copiii şi tinerii LGBT – li se acordă cel mai mare bivel de protecţie. Toţi copiii ar trebui să se poată bucura pe deplin de dreptul lor de a creşte într-un mediu familial, într-o atmosferă de fericire, iubire şi înţelegere, aşa cum au fost consacrate în Convenţia ONU privind drepturile copilului”, atrag atenţia europarlamentarii.

Europarlamentarii care au semnat această scrisoare sunt Anna Maria Corazza Bildt, Bart Staes, Ana Maria Gomes, Monika Vana, Martina Anderson, Terry Reintke, Julie Ward, Ernest Urtasun, Péter Niedermüller, Marisa Matias, Izaskun Bilbao Barandica, Sophie in’t Veld, Hilde Vautmans, Judith Sargentini, Jean Lambert, Malin Bjork, Seb Dance, Elly Schlein, Clare Moody, Jude Kirton-Darling, Paul Brannen, Theresa Griffin, Brando Benifei, Claude Moraes, Lucy Anderson, Mary Honeyball, Wajid Khan, Alex Mayer, Rory Palmer, Catherine Stihler, Derek Vaughan, Santiago Fisas Ayxelà, Marlene Mizzi, Katy Piri, Martina Anderson, Matt Carthy, Lynn Boylan, Liadh Ni Riada, Christine Revault d’Allonnes Bonnefoy, Edouard Martin, Helga Stevens, Soraya Post, Daniele Viotti, Giuseppina Picierno, Sirpa Pietikainen, Jose Ignacio Faria, Merja Kyllönen.

Referendumul pentru redefinirea familiei va avea loc în zilele de 6 şi 7 octombrie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.