Herghelia Rădăuți, locul unde putem călări și ne plimba cu docarul sau sania!

0

Herghelia Rădăuţi a fost înfiinţată în anul 1792 de către Statul Austriac, şi purta numele Landesgestuetts – und Remontierungs Department in der Bucowina zu Radautz. Scopul hergheliei a fost asigurarea unui debit mai mare de material de călărie şi de calitate mai bună. Pentru acest scop Ministerul Armatei Austriece arendează 9.810 ha cu 12.275 florini şi 21 coroane. La suprafaţa închiriată se adaugă apoi Muntele Lucina, cu aproximativ 4.800 ha, pentru menţinerea în păşunatul alpin a iepelor fără mânz şi a tineretului femel din toate rasele. Nu se introducea în matcă nici o femelă, care nu avea 2 ani de păşunat alpin. Herghelia Rădăuţi avea atunci 16 secţii, cu centrul la Rădăuţi, unde caii erau cazaţi după rase, sexe şi vârstă.

Importanţa hergheliei Rădăuţi rezidă şi din faptul că, pe lângă stocul de armăsari, aceasta a fost principalul furnizor de cai pentru nevoile armatei şi pentru alte herghelii din Austria şi Ungaria. În anul 1860 la herghelia Rădăuţi se creşteau următoarele rase şi linii de cai: Gidran, Furioso-Nortstar, Siglavy, Maestoso, Nonius, Samhan, Anaze, Messrour, Abugress, El Bedavi, Sachammar şi Turchmen. Ca fondatori ai materialului cabalin sunt menţionaţi trei armăsari: Berberino (de la herghelia contelui Bethlen,) şi doi armăsari P.S.A.:Hussein şi Manachi (1802).

În anul 1869, cu ocazia dualismului, când hergheliile autriece se separă de cele ale coroanei ungare, herghelia Rădăuţi, ca de altfel toate hergheliile din Austria, trec în subordinarea Ministerului Agriculturii.

În anul 1918, la Viena ia fiinţă Consiliul Naţional Român cu menirea de a susţine statul român şi interesele sale faţă de teritoriile fostei provincii austriece. Astfel, inginerul Ion Larionescu, fost ofiţer de cavalerie în armata austriacă, rădăuţean, cunoscând prosperitatea hergheliei austriece la Rădăuţi, cere sprijin Consiliului Naţional Român să identifice şi să colecteze materialul cabalin evacuat de la Rădăuţi în vestul Austriei. Efectivele de cai ajung din nou la Rădăuţi la data de 29 iulie 1919.

În anul 1924 se înfiinţează la Rădăuţi primul registru genealogic. De asemenea, ia fiinţă Sindicatul calului arab, la care aderă mulţi crescători particulari, beneficiind de expoziţii, înscrierea iepelor pentru montă cu armăsari de stat, recunoaşterea produşilor, asistenţă veterinară.

În anul 1924, la Rădăuţi se cresc iniţial familiile: Gazal, Siglavy-Baddady I, Dahoman XIII şi Shagya XV. În perioada 1936-1941 apare la Rădăuţi descendenţa din Ell-Sbaa şi Beck. În anul 1941, nucleul arab de la Rădăuţi se transferă la Ruşeţu (jud. Buzău), primind în schimb nucleul de cai Gidran. Motivul schimbării a fost crearea condiţiilor mai apropriate de cele naturale (stepă) pentru calul arab.

Rasa Gidran se creşte la Rădăuţi până în anul 1997-1998, când întregul efectiv se mută la herghelia Tuluceşti, jud. Galaţi, iar la Rădăuţi revine calul Shagya Arab.

Din anul 2002 patrimoniul S. N. CAI DE RASĂ S.A., a fost preluat de R.N.P. – ROMSILVA.

În prezent herghelia Rădăuţi are un efectiv de 255 capete din care: 8 cap. armăsari pepinieri, 78 cap. iepe mame, 48 cap. armăsari de montă publică, 91 cap. tineret pentru patrimoniu, 6 cap. cai pentru sport şi agrement,  8 cap. pentru muncă şi serviciu, 33 cap. Disponibile pentru vânzare, tineret pentru vânzare şi valorificare.

Herghelia Radauti organizează cursuri de călărie pentru incepători si avansaţi, plimbări cu docarul si sania, precum si alte activităţi ecvestre. Anual, pe Hipodromul Hergheliei Rădăuţi se organizează concursuri hipice care cuprind curse de galop, probe de obstacole si tracţiune, concursuri de frumuseţe etc.

În prezent herghelia Rădăuţi are un efectiv de 255 capete din care: 8 cap. armăsari pepinieri, 78 cap. iepe mame, 48 cap. armăsari de montă publică, 91 cap. tineret pentru patrimoniu, 6 cap. cai pentru sport şi agrement,  8 cap. pentru muncă şi serviciu, 33 cap. Disponibile pentru vânzare, tineret pentru vânzare şi valorificare.

Herghelia Radauti are in prezent, 3 secţii:

 • secţia Mitoc (comuna Frătăutii Noi) unde se află armăsarii pepinieri, iepele mamă, armăsarii de montă publică, diferitele categorii de tineret, etc.-236 capete;
 • secţia Rădăuţi- care este secţia de dresaj a tineretului cabalin in vârsta de 3 ani, secţie ce dispune de hipodrom si manej acoperit pentru antrenamentul cailor, aici aflându-se 43 capete;
 • secţia Brodina – pentru tineretul mascul;

În staţiunile de montă din judeţul Suceava si judeţul Botoşani activează 15 armăsari de montă publică

Suprafeţele de teren deţinute de Herghelia Radauti, însumează 610 ha (448 ha. la secţia Mitoc, 30 ha la secţia Rădăuţi şi 132 ha la secţia Brodina).
Tarife practicate pentru servicii in diferite activităţi ecvestre la Herghelia Radauti
(aprobată prin Hotarârea nr.12/16.12.2004 a Consiliului de Administraţie al RNP – Romsilva):

 • vizitarea hergheliei /persoană/1,5 euro
 • vizitarea hergheliei /persoană – pentru grupuri mai mari de 5 persoane/1 euro
 • plimbare călare pe ponei /30 min/3 euro
 • plimbare călare pe cal /30min/6 euro
 • plimbare cu trăsura cu un cal /30 min/6 euro
 • plimbare cu trăsura cu 2 cai /30 min/8 euro
 • plimbare cu trăsura cu ponei /30 min/4 euro
 • curs de călărie pentru incepători /ora/10 euro
 • curs de călărie pentru avansaţi /ora/15 euro
 • demonstraţie si prezentare ecvestră /30 min/30 euro

La tarifele de mai sus se va adăuga tva iar plata se va face in lei, la cursul de schimb al BNR din data facturării.

Contact
Municipiul Rădăuţi, str. Bodgan Vodă, nr.114, jud. Suceava Simota Corneliu
Telefon:
 0740-074382
Web: 
www.hergheliaradauti.com
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Herghelia-Radauti/138265906257502

Sursa: www.equitana.ro;

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.