Baia Mare, gazda celei de-a treia ediții a Summitului Tinerilor!

Guvernanța pentru programul național Capitala Tineretului din România, împreună cu Primăria Baia Mare și Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș, organizează în perioada 7-11 noiembrie cea de-a treia ediție a Summitului Tinerilor. Peste 500 de tineri implicați în comunitățile locale din toată țara (lideri de ONG-uri, activiști și voluntari), alături de reprezentanți ai mediului de afaceri și ai autorităților locale și centrale vor fi prezenți la Baia Mare.

Summitul Tinerilor este cel mai amplu eveniment al mișcării de tineret din România. În contextul celor 11 obiective europene rezultate în urma procesului de Dialog Structurat cu Tinerii, ediția 2018, „Construiește Europa generației tale!” urmărește întărirea participării tinerilor și organizațiilor de tineret din România în influențarea evoluției Uniunii Europene..

“În România trăiesc, la momentul actual, peste 5 milioane de tineri. Este foarte important să înțelegem că noile generații reprezintă motorul societății. Prin intermediul inițiativelor noastre și, implicit, prin programul Capitala Tineretului din România și al evenimentelor care se derulează sub cupola sa, dorim să punem la dispoziție instrumentele necesare pentru ca tinerii să se dezvolte, să se implice în influențarea politicilor publice și să implementeze proiecte care vor aduce beneficii tangibile comunităților din care fac parte. Summitul Tinerilor este cel mai important eveniment de învățare, dezbatere și celebrare al mișcării de tineret din România, iar anul acesta participanții vor avea posibilitatea de a înțelege mai bine care sunt și cum pot fi influențate prioritățile Uniunii Europene, în contextul în care România va deține Președenția Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019. De asemenea, pe parcursul atelierelor și al sesiunilor plenare vor descoperi care sunt aptitudinile necesare care îi pot transforma pe tinerii români în lideri europeni”, a declarat Mihai Dragoș, Președinte, Consiliul Tineretului din România.

Pe parcursul a trei zile, participanții vor avea oportunitatea să asiste la peste 40 de ateliere de învățare și dezbatere, dar și la o serie de sesiuni plenare ale căror gazde vor fi figuri cunoscute din rândul structurilor publice sau lideri ai organizațiilor neguvernamentale care au înregistrat contribuții notabile în dezvoltarea și implementarea programelor de tineret. Europa te așteaptă, Voluntariat – primul pas în călătoria eroului, O Europă verde și sustenabilă, Tinerii, agenții unei Europe durabile sau Migrația – de voie sau de nevoie? sunt doar câteva dintre temele atelierelor care se vor derula în cadrul evenimentului de la Baia Mare.

Sperăm ca tânăra generație să nu mai vadă în posibilitatea emigrării soluția pentru un viitor mai bun. În baza acestui considerent, am dezvoltat programe care să sprijine tinerii în acțiunile pe care doresc să le întreprindă și am creat acest context educational, anume Summitul Tinerilor, unde cei prezenți își pot împărtăși cunoștințele, pot învăța și dezbate împreună și pot deveni, la rândul lor, un exemplu pentru alții, a adaugat Mihai Dragoș.

Tot în cadrul Summitului, în data de 10 noiembrie 2018, va fi lansat oficial în România, de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), Corpul European de Solidaritate: noua inițiativă a Uniunii Europene care le oferă tinerilor șansa de a se implica în proiecte dezvoltate în beneficiul comunității, în România sau pe teritoriul altor state membre UE.

Summitul se va încheia cu Gala Tineretului, eveniment organizat de Ministerul Tineretului și Sportului. În cadrul Galei, va fi anunțat orașul care va deține titlul de Capitala Tineretului din România 2019-2020.

Pentru Baia Mare, titlulatura de Capitala Tineretului din România a condus către consolidarea infrastructurii dedicate acitvităților de tineret. Ne aflăm la jumatatea mandatului și ne bucurăm că #UTurn, conceptul care a adus titlul în Maramureș, s-a transformat într-o serie de activități atractive axate pe nevoile orașului și a atras implicarea activă a sectorului de tineret în dezvoltarea comunității. Astăzi ne regăsim în postura e gazdă a peste 500 de tineri români și ne face o mare plăcere să împărtășim experiențele noastre celor prezenți. Sâmbătă vom fi alături de orașele finaliste – Iași, Brașov și Roman – pregătiți să aflăm cine va deține titlul de Capitala Tineretului din România 2019-2020”, conchide Daniel Orza, Președinte, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș.

 Summitul Tinerilor este un eveniment organizat de Guvernanța programului național Capitala Tineretului din România, formată din Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR), împreună cu co-managerii ediției curente a programului, Primăria Municipiului Baia-Mare și FONT – Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș.

Ediția 2018 va fi desfășurată cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș și al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).

 Despre Capitala Tineretului din România

Programul național „Capitala Tineretului din România” își propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de „Capitala Tineretului” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. „Capitala Tineretului din România” a fost lansat în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău și Baia Mare, care deține acest titlu începând cu 1 mai 2018.

Organizatorii programului sunt Comisia de Guvernanță a titlului de Capitala Tineretului din România, dintre care fac parte Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română. Guvernanța Programului Capitala Tineretului din România a demarat formarea unui juriu independent care înglobează atât membri reprezentanți ai unor instituții publice cât și ai sectorului privat și al celui neguvernamentale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.