Precizări ale Romsilva în urma „investigației” Organizației Agent Green

În urma publicării ”investigației” organizației Agent Green ”Exclusiv. Agent Green publică dimensiunea exploatărilor criminale din parcurile naționale” și a acuzațiilor lansate de reprezentanții acestei organizații în cadrul unei conferințe de presă organizată luni, 12 noiembrie, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări:

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 12 din cele 13 parcuri naționale din România. Parcurile naționale administrate de Romsilva au o suprafață cumulată de 307.461,00 hectare, adică de 15 ori suprafața orașului București sau, folosind comparația organizației Agent Green, de peste 600.000 de stadioane de fotbal.

Parcurile naționale au o zonare proprie, stabilită prin lege și prin planuri de management, întocmite de specialiști și aprobate de autoritățile de mediu:

  • Zone de Protecție Strictă
  • Zone de Protecție Integrală
  • Zone de Conservare Durabilă

Zonele de Protecție Strictă și Zonele de Protecție Integrală sunt strict protejate și nu permit nicio intervenție umană.

În Zonele de Conservare Durabilă (zone ”tampon”), sunt permise anumite lucrări stabilite prin planurile de management, amenajamentele silvice și cu avizul consiliilor științifice.

În cele 12 parcuri naționale, 147.566,8 hectare de păduri, pășuni, fânețe, lacuri, grohotișuri și goluri alpine se află în Zone de Protecție Strictă și Integrală și 159.894,2 hectare în Zona de Conservare Durabilă.

În parcurile naționale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva sunt 229.913,00 hectare de pădure, 112.148,00 hectare din acestea aflându-se în Zone de Protecție Strictă sau Integrală, fiind strict protejate și nefiind permise intervenții umane. Celelalte 117.765,00 hectare se află în Zone de Conservare Durabilă, unde sunt permise anumite lucrări, strict reglementate.

Din cele 229.913,00 hectare de pădure, din punct de vedere juridic, 33% se află în proprietate privată și aparțin comunităților locale, fiind administrate de ocoale silvice de regim (private), lucrările în pădurile proprietate privată din Zonele de Conservare Durabilă fiind efectuate de acestea. Exemplu concret, în Parcul Național Munții Rodnei, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, circa 95% din păduri sunt proprietate privată și sunt administrate de ocoale silvice de regim (private).

Lucrările în zonele de conservare durabilă sunt reglementate prin O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice și, conform Articolului 22 alin.(8) lit. J), în Zonele de Conservare Durabilă sunt permise ”lucrări de îngrijire şi conducere a arboretelor, lucrări speciale de conservare cu accent pe promovarea regenerării naturale şi fără extragerea lemnului mort, cu excepţia cazurilor în care se manifestă atacuri de dăunători ai pădurii ce se pot extinde pe suprafeţe întinse, în primul rând de parcele întregi limitrofe zonelor cu protecţie strictă sau integrală, in restul zonei-tampon fiind permisă aplicarea de tratamente silvice care promovează regenerarea pe cale naturală a arboretelor: tratamentul tăierilor de transformare spre grădinărit, tratamentul tăierilor grădinărite şi cvasigrădinărite, tratamentul tăierilor progresive clasice sau în margine de masiv cu perioada de regenerare de minimum 10 ani”.

Așadar, legislația de mediu este cât se poate de clară și nu este ”interpretată abuziv” de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Toate imaginile prezentate ostentativ de organizația Agent Green în ”investigații” sunt filmate în aceste Zone de Conservare Durabilă, ”tampon”, în care lucrările sunt cele prevăzute foarte clar de legislație și respectă planurile de management și amenajamentele silvice în vigoare. Ele sunt prezentate ca fiind tăieri ”ilegale”, ”exploatări criminale” sau ”abuzive”. Toate aceste epitete sunt incorecte.

În ”investigație” se susține că din parcurile naționale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva ar fi ”dispărut echivalentul unei suprafețe de 3.600 de hectare”, ”omițând” să se precizeze că pădurile se regenerează continuu.

De asemenea, organizația Agent Green prezintă și un volum estimat, rezultat din lucrări efectuate în cele 13 parcuri naționale din România, de 1,2 milioane de metri cubi în cinci ani, ”dovada” unor ”exploatări criminale”. În același timp, organizația Agent Green ”omite”, din nou, să precizeze că, la un calcul simplu, pe această cifră, în pădurile din zonele ”tampon”, proprietate de stat sau proprietate privată, ar rezulta din lucrările legale un volum de 2 metri cubi/an, pentru fiecare hectar, cu mult sub nivelul exploatărilor ”comerciale”, în condițiile în care în România rata de acumulare a unei păduri este de 8 metri cubi/ha/an.

Organizația Agent Green susține în comunicatul de presă că România, conform Comisiei Europene, ”riscă un infringement major”.  Regia Națională a Pădurilor – Romsilva solicită organizației Agent Green să prezinte public documentul oficial al Comisiei Europene referitor la un posibil ”infringement major” pe această temă.

Subliniem că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva protejează pădurile valoroase, dovadă fiind cifrele concrete, păduri aflate în Zone de Protecție Strictă și Integrală, 17.172,76 hectare fiind introduse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, 84,2% din totalul pădurilor virgine identificate până în prezent, și 24.679,4 hectare seculare de fag în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO, din acestea, 24.341,3 de hectare fiind în proprietatea publică a statului și administrate de Romsilva.

Având în vedere numeroasele informații false prezentate, în mod repetat, de Agent Green, precum și faptul că ”investigațiile” acestei organizații vizează exclusiv Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, rezultă că scopul acestor ”investigații” este acela de a provoca deliberat prejudicii.

Ne exprimăm regretul că instituții media preiau ”investigațiile” Agent Green, fără a verifica informațiile diseminate de această organizație în spațiul public și fără a prezenta, echilibrat, toate punctele de vedere.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este o instituție transperantă și pune la dispoziția jurnaliștilor toate informațiile de interes public.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.