Dăncilă critică raportul MCV și rezoluția PE (și) în ședința de Guvern
Viorica Dăncilă s-a declarat dezamăgită de raportul MCV prin care Comisia Europeană a constatat că, în ultimele luni, în România s-a înregistrat un „regres regretabil” legat de amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei. Premierul a spus că raportul aduce atingere suveranității naționale. Surse social-democrate anunţau miercuri că PSD se pregăteşte să conteste raportul MCV la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Premierul Viorica Dăncilă a reiterat joi, în ședința de guvern, că România e pregătită pentru preluarea președinției Consiliul UE. Precizarea premierului vine în contextul în care miercuri președintele Klaus Iohannis a spus că încă se poate o pregătire rezonabilă pentru preşedinţia Consiliului UE.
„O să spun încă o dată ferm: România este pregătită pentru preluarea și exercitarea cu succes a președinției Consiliului UE. Încă de la începutul mandatului, Guvernul României a inițiat și dezvoltat un amplu proces de pregătire a preluării președinției Consilului UE. Programul de acțiuni este finalizat. Au fost create mecanismele de lucru și au fost stabilite modalitățile de desfășurare a acțiunilor. (…) Săptămâna viitoare vom primi vizita președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, a liderilor grupurilor politici și alți oficiali de rang înalt de la nivelul european. Vom discuta despre aspecte de interes pentru viitorul UE și buna gestionare a unor dosare importante, și mă refer la cadrul financiar multianual, Brexit, viitorul UE post-Brexit, evoluția politicii de securitate”, a declarat Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern.
Premierul a criticat şi rezoluţia votată marţi în plenul Parlamentului European, prin care PE se declară „profund preocupat de revizuirea legislaţiei judiciare şi penale din România, îndeosebi din cauza posibilităţii ca aceasta să ducă la subminarea structurală a independenţei sistemului judiciar şi a capacităţii acestuia de a combate eficient corupţia din România, precum şi la slăbirea statului de drept”. De asemenea, documentul „condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018”.
„Consider rezoluția Parlamentului European expresia unor interese electorale ale unor grupurilor politice europene, în condițiile în care sunt multe puncte. Votul nu a fost despre România sau despre dreptate. Mă refer aici la respingerea amendamentelor de condamnare explicită a protocoalelor între serviciile secrete și instituțiile sistemului judiciar, în condițiile în care astfel de practici sunt de neacceptat în alt stat membru al UE. Este greu de înțeles punerea la zid a Jandarmeriei Române pentru modul de intervenție, identic cu cel al forțelor de ordine din celelalte state membre. Cel mai greu de explicat este votul unor europarlamentari români împotriva României și sunt convinsă că această atitudine va fi sancționată de către români. Am văzut că s-a spus că s-a votat împotriva Guvernului României. Rezoluția nu era împotriva Guvernului României, nici împotriva vreunei alte instituții. Rezoluția se referea la România”, a spus Dăncilă, în ședința de Guvern.
Viorica Dăncilă a dat asigurări că în ciuda criticilor, România rămâne un membru stabil al Uniunii Europene și i-a rugat pe cei care vorbesc despre ieșirea din UE să dea dovadă de responsabilitate.
„Îi rog să dea dovadă de mai multă responsabilitate pe cei care vorbesc despre ieșirea din UE. Rămânerea în UE este singura cale și nu s-a pus niciodată problema”, a spus premierul
Viorica Dăncilă s-a declarat dezamăgită şi de raportul MCV. În context, ea a mai transmis că obiectivele cuprinse în MCV sunt imposibil de atins în condițiile în care criteriile se schimbă din mers și ni se cere să încălcăm reguli constituționale.
„Sunt dezamăgită de concluzile raportului MCV în condiţiile în care România a dovedit ca este partener loial şi corect, Guvernul a fost în contact cu experţii CE şi a oferit atât clarificări, cât şi argumente. Am constatat că acestea au fost ignorate. (…)Am citit cu mare atenție raportul, suntem conștienti de obiectivele de acolo, dar în același timp vedem recomandări prin care vor să ingnorăm prevederi legele, ceea ce reprezintă o atingere a suveranității și o încălcare a Tratatului. Cred într-o Europă unită, puternică, în care toti cetățenii se bucură de respect și de drepturi egale”.
Premierul a anunţat şi că săptămâna viitoare preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, lideri ai grupurilor politice şi alţi oficiali europeni vor face o vizită în România, urmând să fie discutate chestiuni de interes pentru viitorul Uniunii Europene, precum „cadrul financiar multianual, Brexit, viitorul Uniunii Europene post-Brexit, evoluţia politicii de securitate”.
„Săptămâna viitoare vom primi vizita preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, a liderilor grupurilor politice şi alţi oficiali de rang înalt de la nivel european. Vom discuta despre aspecte de interes pentru viitorul Uniunii Europene şi buna gestionare a unor dosare importante şi mă refer aici la cadrul financiar multianual, Brexit, viitorul Uniunii Europene post-Brexit, evoluţia politicii de securitate”, a declarat, joi, Viorica Dăncilă, înaintea şedinţei de Guvern.
Comisia Europeană a recomandat României, în raportul MCV publicat marţi, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO), suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie, respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere, îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală şi relansarea procedurii de revizuire.