Precizări ale Romsilva în urma difuzării unui reportaj BBC referitor la Parcul Național Domogled-Valea Cernei
În urma difuzării joi, 29 noiembrie, a reportajului BBC ”The Romanian forest that’s disappearing”, preluat de media din România, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări:
Parcul Național Domogled – Valea Cernei are o suprafață de 60.100 de hectare, adică de trei ori suprafața municipiului București.
Toate parcurile naționale și naturale au o zonare internă, Zone de Protecție Strictă și Zone de Protecție Integrală, unde orice lucrări sau intervenție umană sunt interzise, și Zone de Conservare Durabilă, ”tampon”, unde sunt permise și necesare anumite lucrări, strict reglementate prin O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, prin Planurile de Management ale parcurilor și amenajamentele silvice întocmite de specialiști și aprobate de autoritățile de mediu.
În Parcul Național Domogled – Valea Cernei, 29.636 de hectare se află în Zona de Protecție Strictă și Zona de Protecție Integrală, iar restul se află în zona ”tampon”, unde lucrările sunt permise și reglementate prin Articolul 22 alin.(8) lit. J) din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.
Autorul reportajului BBC a filmat în Zona de Conservare Durabilă – zona ”tampon” – unde, conform legislației actuale, a Planului de Management și a amenajamentelor silvice aprobate de autorități, lucrările sunt legale și necesare.
În reportaj, autorul acuză că ”doar jumătate” din pădurile din Parcul Național Domogled – Valea Cernei sunt în patrimoniul UNESCO, deci protejate. Precizăm că la nivel european, 12 state, inclusiv România, au înscris în Lista Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO, în cadrul proiectului ”Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe”, 92,023.24 hectare păduri valoroase de fag, din acestea aproape 27%, adică 24.679,4 hectare de păduri valoroase fiind în țara noastră.
Din toate aceste păduri de fag, 24.341,3 de hectare sunt în proprietatea publică a statului și administrate de Romsilva, inclusiv 9.732,26 de hectare păduri de fag din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, mai mult de 10% din totalul făgetelor UNESCO la nivel european.
Proiectul de includere a celor 24.679,4 hectare în Lista Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO a fost derulat de Ministerul Apelor și Pădurilor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și două organizații de mediu, World Wildlife Fund (WWF) și Greenpeace.
Mai mult, 17.172,76 hectare păduri virgine și cvasivirgine din pădurile de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva sunt incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, adică 84,2% din totalitatea pădurilor virgine din România incluse în Catalog.
Toate aceste demersuri ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, unele în colaborare cu organizații de mediu puternice, sunt dovezi ale eforturilor permanente depuse pentru protejarea pădurilor valoroase și a managementului sustenabil practicat de decenii de silvicultorii români.
Considerăm că afirmații din reportajul respectiv, precum ”întregul parc pare să fie o zonă de exploatare forestieră”, ”tăieri ilegale” și ”metode ilegale” nu reflectă realitatea, autorul preluând integral acuzațiile nefondate ale organizației Agent Green, organizație care realizează în exclusivitate ”investigații” doar despre activitatea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.