Premieră în chirurgia ortopedică, la spitalul WPK din Viena
Vlad, un băiețel în vârstă de un an și patru luni, s-a născut cu o malformație congenitală a piciorului drept, neavând tibia, rotula și oasele gleznei. După un an de căutari a unui tratament în România, culminat cu propunerea unei soluții radicale – amputarea membrului, părinții băiatului s-au adresat pentru o opinie medicală spitalului Wiener Privatklinik, unul dintre cele mai mari spitale private austriece. Aici, Prof. Dr. Rainer Kotz, expert recunoscut pe plan mondial în chirurgia ortopedică, i-a efectuat copilului, în premieră în cadrul spitalului, o intervenție complexă de reconstrucție de tibie utilizând o proteză de titan, care îi va oferi șansa de a se dezvolta normal și a merge singur.
Copilul avea la nivelul gambei drepte un singur os – peroneul, din cele două (tibie și peroneu) care alcătuiesc scheletul gambei, iar acesta era deplasat și redus în dimensiune, neputând asigura susținerea corpului și locomoția. Astfel, în prima etapă a intervenției, Prof. Kotz a desprins acest os de țesuturile adiacente prin trei incizii – la nivelul genunchiului, a gleznei și a călcâiului, și a tăiat o mică porțiune din capătul inferior al acestuia, astfel încât să îl poată muta în poziția corectă.Pentru a reconstrui tibia băiatului, medicul a implantat în locul respectiv un segment recoltat din osul peroneu, de care a atașat o proteză de titan, pentru o mai bună stabilitate. Osul transplantat va crește odată cu dezvoltarea piciorului și își va mări grosimea de patru ori, astfel că, în decus de 1 – 2 ani va putea susține în mod independent greutatea corpului copilului.
„Transplantul de os este o intervenție cu grad ridicat de complexitate, fiind în mod general realizată în mai multe etape. În cazul baiețelului, am reusit să combinăm cele două proceduri implicate într-o singură intervenție extinsă, efectuată cu suportul a doi medici anestezișnes Operația a fost un succes, copilul fiind externat. În viitor, indiferent dacă vor fi necesare intervenții suplimentare sau nu, este indicat ca acesta să urmeze terapii de recuperare medicală, pentru îmbunătățirea mobilității. Rezultatul final va fi un picior sănătos, perfect capabil să susțină greutatea corpului, iar o ușoară discrepanță de lungime va putea fi compensată cu ajutorul unui pantof ortopedic”, a declarat Prof. Dr. Rainer Kotz, specialist în ortopedie, chirurgia tumorii osoase şi chirurgia coloanei vertebrale.
Elementul de premieră al intervenției l-a constituit efectuarea celor două proceduri chirurgicale într-un singur timp operator, fapt posibil datorită unei organizări și coordonării atente și rapide a echipei medicale.
Costul intervenției lui Vlad a fost finanțat de Fundația Mereu Aproape în cadrul campaniei medicale „Vreau să Ajut”.
Tratamentele de ortopedie, traumatologie și medicină sportivă se află în topul celor mai solicitate servicii medicale de către pacienții români în cadrul spitalului WPK. Centrul de Competență în Ortopedie al Wiener Privatklinik este recunoscut datorită activităților de pionierat realizate în această specialitate, în arii precum endoprotezarea, protetica specială în perioada de creștere la copii și adolescenți cu tumori osoase, intervențiile minim invazive și implanturile personalizate la șold, genunchi, coloană vertebrală și picior. În cadrul centrului își unesc competențele experți de vârf în domeniu, care pun accentul pe cele mai recente metode de tratament al afecțiunilor ortopedice, recâștigare a mobilității și redare a agilității pacienților.
Despre Wiener Privatklinik
Cu o tradiție medicală datând din 1871, Wiener PrivatKlinik (WPK) este unul dintre cele mai mari spitale private din Austria și printre puținele din Europa care asigură cel mai nou tratament împotriva cancerului –imunoterapia. Acesta este dotat cu 145 de paturi, bloc operator cu 4 săli de operație, servicii de imagistică avansată (singurul spital privat din Viena cu PET CT și medicină nucleară), fizioterapie și recuperare medicală la standarde internaționale. Datorită celor peste 30 de specialități medicale și celor peste 250 dintre cei mai renumiți medici vienezi de care dispune, spitalul asigură o abordare interdisciplinară, complexă și completă a fiecărui caz medical. WPK are în principal adresabilitate internațională, aproximativ 3000 de pacienți internaționali fiind diagnosticați și tratați aici anual, dintre care 20% sunt români. În 2017, peste 600 de pacienți români s-au adresat spitalului Wiener Privatklinik pentru investigații și tratamente, dublu față de 2016.
Despre Fundația Mereu Aproape
Fundația Mereu Aproape a luat naștere acum 13 ani. Împreună cu partenerii săi, donatori, companii, jurnaliști și persoane publice, a ajutat peste un milion de oameni prin programe în domeniile sănătății, educației, culturii, social umanitare, dezastre şi advocacy. A contribuit la ajutorarea a peste 10.000 de sinistrați, a construit 81 de case și a salvat viața a peste 500 de copii și adulți. Până în prezent, ajutorul financiar și material oferit de Fundația Mereu Aproape depășește 13 milioane de euro. Mai multe detalii despre programele Fundației se regăsesc pe www.fundatiamereuaproape.ro şi pe www.facebook.com/fundatiamereuaproape.