Theresa May îi va propune variante de compromis lui Juncker privind Brexitul
Premierul britanic Theresa May se întâlneşte joi la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi cu cel al Consiliului European, Donald Tusk, în încercarea de a găsi o ieşire din impasul creat de respingerea de către parlamentul de la Londra a acordului privind Brexitul, a cărui renegociere liderii europeni o resping însă cu fermitate.
”Mâine voi avea plăcerea să o primesc pe premierul britanic (Theresa May) şi ea ştie că Comisia Europeană nu este dispusă să redeschidă chestiunea” clauzei de salvgardare pentru frontiera irlandeză inclusă în acordul de retragere a Regatului Unit din UE, a punctat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după o întâlnire cu premierului irlandez Leo Varadkar, transmite agenţia EFE. Acesta din urmă s-a declarat totuşi ”încrezător că o soluţie poate fi găsită”, dar a admis că ţara sa se pregăteşte şi pentru scenariul unui ”no-deal”, adică o ieşire a Regatului Unit din UE la 29 martie fără niciun acord.
După ce guvernul condus de Theresa May a activat pe 29 martie 2017 articolul 50 din Tratatul UE ce declanşează procesul ieşirii unei ţări din blocul comunitar, Londra şi Bruxellesul s-au angajat în negocieri dificile privind condiţiile retragerii Regatului Unit din UE şi cadrul relaţiilor lor post-Brexit.
Negociatorii celor două părţi au convenit la finele anului trecut un acord şi o declaraţie politică privind Brexitul, care au fost însă respinse pe 15 ianuarie de parlamentul de la Londra în special din cauza clauzei de ”backstop” (plasă de siguranţă) în virtutea căreia Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când s-ar ajunge la o înţelegere mai bună care să evite reapariţia unei ”frontiere dure” între Irlanda şi Irlanda de Nord.
Conform documentului convenit între Londra şi Bruxelles, această clauză poate fi anulată numai prin acordul părţilor, ceea ce înseamnă că Regatul Unit nu ar putea ieşi din blocul comunitar fără acordul Uniunii Europene.
În urma supunerii la vot a unei serii de amendamente, Theresa May a primit pe 29 ianuarie din partea deputaţilor un mandat de a negocia din nou cu Bruxelles-ul pentru a elimina această clauză controversată sau măcar pentru a o înlocui cu un mecanism mai puţin constrângător. Dacă blocul comunitar va accepta, acordul revizuit va fi supus unui nou vot în Camera Comunelor la o dată ce urmează a fi stabilită.
În centrul strategiei de negociere a premierului britanic se află acum aşa-numitul ”compromis Malthouse”, după numele unuia dintre parlamentarii britanici care l-au propus, Kit Malthouse. Acest compromis a fost de fapt prezentat înaintea votului din 29 ianuarie (ar fi fost evocat chiar din luna decembrie) şi a ajutat-o pe premierul May să obţină respingerea acelor amendamente prin care deputaţii adversari ai ieşirii din UE doreau să transfere către parlament controlul asupra procesului Brexitului.
În esenţă, ”compromisul Malthouse”, explică agenţia Reuters, le promite susţinătorilor Brexitului că mecanismul de ”backstop” privind frontiera nord-irlandeză va fi înlocuit cu aranjamente alternative, iar conservatorilor pro-europeni le promite găsirea unor mecanisme de protecţie împotriva riscului unor perturbări dacă Bruxelles-ul nu acceptă reviziuirea acordului şi se ajunge la un ”no deal”.
Planul Malthouse poate fi împărţit în două părţi, respectiv un set modificat de obiective de negociere şi o opţiune de retragere dacă eşuează demersul revizuirii acordului cu UE.