Pâinea care ne însănătoșește

Originară din Egipt, unde a fost creată acum cca 3.500 ani, pâinea cu maia are multe beneficii pentru sănătate. Maiaua este un produs din făină și apă care fermentează îndelung cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus ce consumă zahărul și formează gaze de dioxid de carbon și hidrogen. Maiaua este săracă în drojdie, comparativ cu drojdia comercială. Folosirea drojdiei comerciale este o metodă rapidă de dospire, dar inferioară din punct de vedere nutrițional. În urma fermentării acesteia rezultă alcool, valoarea nutritivă a cerealelor folosite scăzând și pâinea fiind greu de digerat. Pe când pâinea cu maia oferă o calitate superioară, asigură un panel nutrițional benefic și un gust deosebit. Un alt avantaj este acela că, spre deosebire de pâinea obținută cu drojdie comercială care se alterează repede, pâinea cu maia continuă pentru mai multe zile să se îmbunătățească nutritiv fiindcă drojdia naturală din interiorul ei încă mai ‚lucrează’. În plus, atât aroma, cât și textura sunt superioare, coaja pâinii cu maia fiind mai crocantă, iar miezul mai elastic și aerat.

Mai ai nevoie și de alte motive pentru a folosi maiaua în locul drojdiei?

  • Maiaua ajută să se producă o fermentație naturală, proteinele din gluten fiind dezactivate parțial sau chiar total, ceea ce face pâinea mai ușor digerabilă.
  • Calitățile nutriționale ale pâinii cu maia cresc de la o zi la alta, datorită faptului că drojdia naturală încă fermentează.
  • Este benefică pentru flora intestinală recreând bacteriile digestive.
  • Are un indice glicemic scăzut fiind indicată diabeticilor sau celor care își doresc să aibă o greutate echilibrată.
  • Este ideală pentru copii, cărora nu li se recomanda încă produsele cu gluten – acesta ducând la anemie sau la pierderea nutrienților din corp.

 Unde putem găsi o maia de calitate?

Gustul pâinii cu maia este ușor acrișor și are o aromă distinctă de pâine țărănească, lucru datorat prezenței acizilor lactici și acetici produși de lactobacili. În timpul dospirii pâinii cu maia, târâţa din făină este spartă, eliberând nutrienții în aluat. Pentru a te bucura la maxim de beneficiile nutritive ale pâinii preparate cu maia, recomandarea noastră este www.GoVeggie.ro, unde găsești maia lichidă bio din secară Biovegan 150g! Te scutește de crearea propriei maia, de care poate nu ai timp să te ocupi hrănind-o zilnic.

Hai, curaj, vei pregăti prima ta pâine cu maia!

Pentru rezultate garantate trebuie să urmezi instrucțiunile primite din modul de preparare și neapărat să fie cald în spațiul de lucru.

Mod de preparare: amestecă 1 plic de extract din maia lichidă bio din secară Biovegan, 500g făină de grâu, 500g făină de secară, 2 plicuri de drojdie Biovegan (18g), 2 lingurițe de sare, 750ml apă călduță, 1 linguriţă de zahăr. Frământă foarte bine și lasă compoziția la dospit 2 ore într-un loc cald. Frământă încă o dată și pune-o într-o formă de copt unsă cu ulei. Aşeaz-o în cuptorul rece, alături de un vas cu apă, și coace-o la o temperatură de 200°C timp de o oră. Apropo, poți rafina gustul pâinii adăugând în prealabil în aluat 100g ceapă călită, 100g semințe de in, 100g diferite nuci sau 1 lingură de condimente.

Un român mănâncă anual 90 kg pâine. Cât de sănătoși am fi dacă am înlocui pâinea din comerț cu cea preparată cu maia, la noi acasă…nu-i așa?

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.