Eugène Ionesco este invitatul „virtual” al unei dezbateri provocatoare inițiată de criticul Octavian Saiu!
Pe 28 februarie, de la ora 19.00, publicul larg, dar și cel de specialitate este așteptat la o reîntâlnire cu Eugène Ionesco, celebrul dramaturg fiind invitatul „virtual” al dezbaterii Eugen Ionescu/Eugène Ionesco: teatru și identitate culturală, prin intermediul unui interviu de arhivă unic și prea puțin cunoscut – pus la dispoziție de către Departamentul Arhivă Media și Documentare al TVR. Fragmente din acest interviu, realizat în anul 1967, vor fi proiectate în cadrul dezbaterii de la Teatrelli.
Intrarea la eveniment este liberă și se face pe bază de rezervare la numărul de telefon: 0735.560.692 (Casa de bilete Teatrelli).
Iarna vrajbei lui Eugen Ionescu/ Eugène Ionesco este prima dintr-o serie de întâlniri de acest gen, care vor avea loc pe parcursul întregului an la Teatrelli, sub genericul Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu.
Criticul de teatru Octavian Saiu va încerca să lămurească, la o sută zece ani de la nașterea lui Ionesco, o parte dintr-o enigmă identitară. De ce a ales să fie recunoscut ca autor francez? Cum de nu s-a mai întors măcar o dată în România, nici chiar după 1989? Care este astăzi, într-o epocă sfâșiată între forme de naționalism feroce și un adevărat cult al cosmopolitismului, mesajul operei și biografiei lui?
„Există o dilemă constantă cu privire la identitatea lui Ionesco, un subiect care se pare că i-a acaparat posteritatea în spațiul românesc. Scandalul din jurul centenarului a lăsat urme vizibile și astăzi, când a trecut deja un deceniu. Am ales să-l <invit> pe Ionesco însuși la această întâlnire fiindcă e singurul care ne mai poate lămuri asupra unei teme ce refuză să dispară. În cuvintele lui rostite în română, putem afla un răspuns despre viața lui trăită în Franța, despre opera lui scrisă în franceză. Iar dincolo de acele cuvinte, putem regăsi un mesaj în care valorea fundamentală e individual uman, nu colectivitățile de orice fel.”, a declarat pentru presă criticul de teatru Octavian Saiu.
Între o țară de origine și o apartenență confirmată dincolo de mormânt, între două limbi și două nume, se regăsesc toate marile contradicții ale destinului lui Eugène Ionesco. Pornind de la scrierile la persoana întâi ale autorului, trecând prin teatrul său iconoclast și totodată comic, ajungând la dilemele centenarului ratat din 2009, conferința susținută de Octavian Saiu este elogiul adus unui spirit atât de liber, încât a rămas aproape neînțeles.
Mai mult detalii despre eveniment se regăsesc pe pagina dedicată deFacebook:
https://www.facebook.com/events/260127661550658/
Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.
Despre Octavian Saiu
Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori VisitingFellow la University of London. A susţinut conferinţe şi master-class-uri la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor de la Wrocław – Capitală culturală europeană. Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie.
Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul volumelor: Încăutarea spaţiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur şi simplu (Paideia, 2009), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului (Paideia, 2012), Teatrul e vis (Paideia, 2013), Hamlet şi nebunia lumii (Paideia, 2014) / Hamlet and the Madness of the World (Editura ICR, 2016), Lecţia, o meditaţie cu şapte teme (Nemira, 2015), Teatrul la persoana I (Nemira, 2016), Clipa ca imagine: teatru şi fotografie (Nemira (2017).
A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013.
Despre Teatrelli
Teatrelli este un proiect creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, precum și concerte acustice, dezbateri și artist-talk-uri.