Maria Grapini organizează, la Bruxelles, o dezbatere internațională dedicată femeii!
An de an, de când este europarlamentar al României, umanista Maria Grapini a punctat, în inima Europei, momentul 8 Martie, prin evenimente sau conferințe tematice, dedicate femeilor. Româncelor, în primul rând – promovând și astfel creativitatea, originalitatea, talentul și inteligența celor născute sub Tricolor, dar și femeilor din lumea întreagă care au, pentru că merită, o zi importantă, plină de semnificații și emoții puternice.
De data aceasta, joi, 7 martie, la Bruxelles, Maria Grapini organizează, găzduiește și moderează conferința “Provocări pentru femeile antreprenor”, în colaborare cu o firmă importantă de pe piața internațională de retail.
Umanista va deschide evenimentul, cu un salut de Ziua Internațională a Femeii, având alături nume sonore din domeniul politic, al afacerilor, europarlamentari, reprezentanți ai SME Connect și DigitalEurope.
Maria Grapini are un CV impresionant în domeniul antreprenoriatului și experiență importantă în gestionarea afacerilor. Umanista este un apărător recunoscut al IMM-urilor, munca sa în Parlamentul European concentrându-se frecvent pe acest subiect. Grapini a intervenit în plenul PE pentru drepturi sporite și imediate ale IMM-urilor, a scris zeci de întrebări Comisiei Europene pentru ca acestea să beneficieze de susținere europeană concertată.
Maria Grapini este implicată de peste 20 de ani în acțiuni de promovare a valorilor feminine și a nevoii de asumare în societățile noastre, a egalității de șanse. Umanista este fondatoarea Asociației Femeilor Antreprenor din România (în 1997) și a Coaliției Asociațiilor Femeilor de Afaceri din România, (CAFA), în 2004. În anul 2009, Mariei Grapini i-a fost decernat titlul de Ambasador al femeilor antreprenor din România de către Comisia Europeană.
În discursul de deschidere a evenimentului de joi, europarlamentarul român va puncta importanța femeii în societate și a femeii antreprenor, în special: “Ziua internațională a femeii este un simbol pentru toate femeile din lume și este o ocazie pentru a aduce un omagiu femeii – cea care este mamă, soție, soră, prietenă. Femeia are putere să schimbe în bine lumea din jurul ei, mai ales dacă are puterea de decizie și influența unui antreprenor. Ceea ce apreciez cel mai mult la femeile antreprenor este energia pe care o investesc în calitatea relațiilor interumane. Poate de asta sunt foarte responsabile, construiesc pe termen lung, cu discernământ ca pentru o a doua familie de care au grijă și de care le pasă. Tocmai de aceea, cred că o lume mai bună pentru femei e o lume mai bună pentru toți. Ca ministru şi acum europarlamentar am susținut și am inițiat reglementări pentru recunoașterea valorii și capacității femeilor. De o perioadă îndelungată sunt invitată în mijlocul comunităților de antreprenoare din România şi este o plăcere să le cunosc pe aceste femei-antreprenor, în încercarea de a construi o comunitate solidară”.
Maria Grapini le va vorbi invitaților săi despre confirmările istorice ale faptului că femeile pot ocupa orice profesie și funcție și implicarea lor în Top management ar aduce un plus de eficientă și eficacitate. Umanista nu va omite chestiunea discriminărilor la care încă sunt supuse femeile, dar și nevoia de investiție în educație.
“Urez tuturor femeilor din lume la mulți ani și multă sănătate. Doresc în același timp, partenerilor noștri, bărbaților, putere de înțelegere, pentru că recunoașterea potențialului feminin și a egalității de gen contribuie la o societate mai bună.
Trebuie să acționăm prompt acolo unde femeile sunt discriminate la locul de munca sau în cazul violenței în familie, hărțuire sau intimidare. Nu putem accepta în secolul în care trăim ca femeia, să fie stigmatizată, discriminată și agresată. Nu este suficient să avem reglementări, trebuie să urmărim și aplicarea lor. Este responsabilitatea fiecărei autorități locale, naționale , europene , internaționale, dar este și responsabilitatea civică a fiecăruia dintre noi. Cred foarte mult că investind în educație vom avea o lume mai bună si o respectare a valorilor, indiferent de gen.
Consider că este necesar să avem programe care au drept scop încurajarea femeilor antreprenor şi susținerea lor pentru a se afirma în mediul de afaceri. Egalitatea de gen reprezintă unul dintre obiectivele prioritare ale Uniunii Europene încă de la semnarea „Tratatului de la Roma” (1957) de către cele șase state fondatoare ale Comunității Economice Europene. Prin acest document se cerea Statelor Membre respectarea drepturilor la remunerație egală, pentru aceeași muncă, în rândul femeilor și bărbaților”, opinează europarlamentarul umanist, Maria Grapini.